Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

СИРИЗА ще спечели изборите, сочат две социологически проучвания

25 Май 2012 / 19:05:39  GRReporter
1581 прочитания

Осемпартиен парламент, в който най-голямата политическа сила ще е радикалната левица СИРИЗА показват резултатите от две социологически проучвания, проведени през последните няколко дни.

Според първото изследване на агенция Public issue 30 на сто от участниците са заявили, че ще гласуват за СИРИЗА. следва Нова демокрация с 16 на сто, ПАСОК с 15,5 на сто, Независимите гърция с 8 на сто, Демократичната левица с 6,5 на сто, Комунистическата партия с 5 на сто, Златна зора с 4 на сто и новосъздадената коалиция между партиите „Пресъздай Гърция” и Драси с 3 на сто.

В същото време на въпроса „кой смятате, че ще спечели изборите”, 54 на сто от участниците са отговорили, че победител ще е Нова демокрация. СИРИЗА е на второ място с голяма разлика – 35 на сто. Едва едно на сто от тях са изразили увереността, че ПАСОК ще е първа по брой спечелени гласове партия.

Според изследването гърците продължават да настояват техните политици да се научат да се коалират. 54 на сто са се обявили за сформирането на коалиционен кабинет, а далеч по-малко са за самостоятелно еднопартийно правителство. Други 12 на сто предпочитат правителство с участието на всички партии. От обявилите се за коалиционен кабинет, 22 на сто са заявили, че искат да се управляват от кабинет с лява насоченост и 13 на сто – от правителство с участието на Нова демокрация и ПАСОК.

Най-предпочитан за премиер с процент 24 на сто е Алексис Ципрас, следван от Андонис Самарас с 19 на сто. На трето място е Евангелос Венизелос със 17 на сто, лидерът на Демократичната левица Фотис Кувелис с 11 на сто, лидерът на Независимите гърци Панос Каменос със 7 на сто, а комунистката Алека Папарига и неонацистът Николаос Михалолиакос от Златна зора имат еднакъв процент – 2 на сто.

Според излседването, което е проведено в периода 18-23 май 85 на сто от гърците се обявяват за оставането на страната в еврозоната срещу 15 на сто, които се обявяват срещу общата европейска валута.

СИРИЗА печели първенството и в проучването на агенция VPRC. Според неговите резултати радикалната левица се подкрепя от 28,5 на сто от участниците. Нова демокрация е на второ място с процент 26 на сто. Следват ПАСОК с 12,5 на сто и Независимите гърци и Демократичната левица със 7 на сто.

Според конкретното изследване Златна зора ще има повече депутати от Комунистическата партия с процент 5,5 срещу 5 на сто. И тук коалицията „Пресъздай Гърция” – Драси прекрачва прага от 3 на сто и влиза в парламента.

Въпреки че повечето от участниците са заявили, че ще гласуват за СИРИЗА, мнозинството от тях или 35,4 на сто смята за победител Нова демокрация. Убедени, че победата ще е за партията на Алексис Ципрас са 27,2 на сто от участниците.

В същото време продължават „рокадите”, най-вече от крайнодясната партия ЛАОС към Нова демокрация. Днес още четирима бивши депутати от партията на Георгиос Карадзаферис преминаха в редиците на „сините”, което вбеси още повече техния досегашен лидер. Той обвини Андонис Самарас, че „действа по начина, по който е свикнал”, като оприличи сегашните събития с онези през 1993, когато правителството на Нова демокрация рухна, след като загуби парламентарното мнозинство с оттеглянето на ред депутати.

Георгиос Карадзаферис определи доскорошните си съпартийници като предатели и премина в контраатака. Според източници той се намира в преговори с партията на офицерите в оставка. Коментатори смятат, че ако този съюз се осъществи, от ЛАОС ще успеят да привлекат към себе си не само гласоподавателите на конкретната партия, но и някои от онези, които на предишните избори са гласували за Независимите гърци или дори за Златна зора.

В Нова демокрация се готвят за националната конференция, която ще се проведе през почивните дни, където ще бъде утвърден официално съюзът с Дора Бакояни. В много изборни райони избухнаха реакции след добавянето на кандидати от Демократичния алианс, защото се смята, че те заплашват кандидатите на „сините”, които бяха избрани за депутати на изборите на 6-ти май. 

Категории: Политика социологически проучвания СИРИЗА Нова демокрация избори парламент
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus