Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

СИРИЗА се утвърждава като първа политическа сила

03 Декември 2013 / 12:12:07  GRReporter
776 прочитания

Малка преднина от порядъка на 0,4% има СИРИЗА срещу Нова демокрация, според последното социологическо проучване на GPO. В него 96,7% от гърците са заявили, че са песимисти по отношение на финансовото си състояние и развитието на страната си в следващите няколко години. Същевременно 96,7% от запитаните вярват, че са обложени с прекалено много данъци.

По-конкретно според проучването на общественото мнение на GPO, проведено по поръчка на телевизия Mega, изборните нагласи за парламентарните избори са следните: радикалната левица СИРИЗА получава 20,4% от гласовете, Нова демокрация - 20%, неонацистката „Златна зора“ - 8,4%, комунистическата партия ККЕ -  5,9%, ПАСОК - 5,8%, Партията на Панос Каменос „Независимите гърци“ - 5,2% и Демократичната левица - 4%.

На въпроса кой е най-подходящ за премиер настоящият министър-председател Андонис Самарас получава 40.5% от гласовете, лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас – 27,7%, а 29,9% от участниците са отговорили „Нито един от двамата“.

„Не“ на предсрочните избори казват 64,5% от участниците в допитването, а 34,1% казват „Да“.

Правителството трябва да изкара целия си мандат отговарят 54,3% от запитаните, а на обратното мнение са 44,3%.

В отношението си към политическите лидери: 39% имат положително отношение към Андонис Самарас, 36% подкрепят лидера на Демократичната левица Фотис Кувелис, 35,5% симпатизират на Алексис Ципрас, 27,8% - на генералния секретар на Комунистическата партия Димитрис Куцумбас, 25% подкрепят Панос Каменос, а 12,9% - лидера на „Златна зора“ Николаос Михалолякос.

„СИРИЗА не е готова да управлява сама“ смятат 73,6% от участниците в анкетата, на обратното мнение са 24,3%.

Изборните нагласи за европейските избори са следните: СИРИЗА - 20%, Нова демокрация - 19,2%, „Златна зора“ - 8%, Комунистическата партия ККЕ - 5,8%, ПАСОК - 5,4%, „Независимите гърци“ - 5.4%, Демократичната левица - 3,6% и 19,8% от запитаните заявяват, че не са решили все още.

Като критерий за гласуването на изборите за евродепутати 68,9% от запитаните посочват оставането на Гърция в еврозоната, а 22,7% искат точно обратното – страната да напусне зоната на еврото.

Мнозинството от гръцките граждани са песимисти

63% от участниците в допитването вярват, че в близките две-три години животът им ще се влоши. През октомври този процент е бил 59%.

На същия въпрос 19,9% (22,7% през октомври) от запитаните вярват, че качеството на живота им ще остане на днешните нива, а едва 15,6% смята, че то ще се подобри.

Според същото проучване 62,8% от гражданите оценяват отрицателно усилията на правителството да се справи с кризата, а 71,4% смятат, че финансовата политика не постига целите си.

Освен това 63,1% от участниците в анкетата смятат, че в следващите години състоянието на икономиката ще се влоши.

Що се отнася до партиите 48,4% от запитаните се доверяват вече по-малко на партията, за която са гласували преди година и половина.

По отношение на опозиционната тактика на СИРИЗА  70,1% от участниците я оценяват отрицателно, а 27% - положително.

Във връзка с политическата поляризация 88,8% от запитаните вярват, че тя не помага в борбата с кризата, а 68,2% смятат, че трябва да има силна политическа партия между Нова демокрация и СИРИЗА.

Освен това 30,4% са уверени, че за тази поляризация е виновна СИРИЗА, 22,7% вярват, че е виновна Нова демокрация, а 14,6% - че отговорност носи ПАСОК.

Евентуалното предложение за сътрудничество между лявоцентристките партии на изборите за евродепутати е оценено положително от 45% от запитаните.

Въпреки това 55,5% от участниците в анкетата оценяват отрицателно евентуалното предложение за сътрудничество между дясноцентристките партии на същите избори.

 

 

Категории: социологическо проучване СИРИЗА Нова демокрация ПАСОК
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus