Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

СИРИЗА отново първа, Златна зора се утвърждава като трета политическа сила

22 Октомври 2012 / 11:10:20  GRReporter
1314 прочитания

Промяната в политическите съотношения в Гърция започва да придобива постоянен характер. Второ поред социологическо проучване през последните дни показва преднина на СИРИЗА срещу Нова демокрация, а Златна зора се утвърждава като трета политическа сила.

По-конкретно, според изследване на агенция RASS радикалната левица води в политическите предпочитания на гърците с 23,8 на сто, следвана от Нова демокрация с 22,7 на сто. Златна зора се намира на трето място с 9,2 на сто.

Според това проучване ПАСОК е четвъртата поред политическа сила и се подкрепя от 7,2 на сто от участниците.

Следват Независимите гърци на Панос Каменос с 6,1 на сто, Демократичната левица с 5 на сто и Гръцката комунистическа партия с 4,5 на сто.

Процентът на гражданите, които не са заявили категорично за коя партия биха гласували днес е висок – 11 на сто. 3,6 на сто са отговорили, че подкрепят „друга партия”, а 3,1 на сто са заявили, че биха пуснали бяла или невалидна бюлетина.

В същото време премиерът Андонис Самарас води с голяма преднина в категорията „най-подходящ за премиер”. Неговият резултат е 45,5 на сто срещу 29,9 на сто на Алексис Ципрас.

Резултатите от социологическите изследвания очевидно са изиграли роля за предложението, което отправи лидерът на Независимите гърци Панос Каменос чрез интервю в неделно издание. Той предложи на лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас депутатите от двете партии да подадат заедно своите оставки и така да предизвикат нови избори, като се позова на член от конституцията.

Според юристи обаче единственото, което може да предизвика подобно действие са избори в изборните райони на подалите оставките си депутати, понеже алинея 3 на член 41 повелява, че парламентът не може да бъде разтурен преди изтичането на една година от неговото сформиране.

От своя страна партията, която увеличава непрекъснато своето влияние – Златна зора повиши още повече своето провокативно поведение. Нейният лидер Никос Михалолиакос отправи нацистки поздрав към участниците в „празника на гръцката младеж”, който Златна зора организира в парка на армията в квартал Гуди в съботната вечер.

„Нарекоха ни нацисти. Тези ръце може понякога да поздравяват по този начин, но поне са чисти, никога не са откраднали нищо”, заяви той пред около 10 000 крайнодесни младежи.

Жестът му предизвика остри реакции от страна на правителството и левите партии, а министърът на обществения ред и защитата на гражданите Никос Дендиас заяви, че полицията ще положи всички необходими усилия, за да се справи с „голямото предизвикателство, свързано с навлизането на фашизма, с което се сблъскваме за пръв път като общество”.

Според непотвърдена от официални източници информация в същата съботна вечер група поддръжници на Златна зора отново са нападнали чужденци, които са продавали своите стоки, без да имат разрешителни за това на пазар в град Сперхиада в област Фтиотида. Духовете се умирили, когато се намесила полицията, която отдалечила от пазара продавачите без разрешително.

Безпокойството за опасностите от засилването на влиянието на Златна зора непрекъснато расте. Преподавателят по история в университета Колумбия и много добър познавач на европейската, балканската и гръцката история Марк Мазауър щади думите си, когато говори за неонацистката формация:

„Това е една радикална крайнодясна партия, която подобно на старите фашистки и нацистки партии по време на Втората световна война използва насилието, за да се добере до властта. Златна зора успя да го внесе в обществения живот в степен, която предизвиква тревога. Но насилието основно е симптом на дълбоката социална дезориентация, която възникна вследствие на кризата. Трудно ми е да намеря в тяхната програма дори и следа от план за излизането от кризата. Затова се позовават непрекъснато на Втората световна война и гръцката Гражданска война. Не мога да повярвам, че една такава партия ще просъществува за дълго време в една страна като Гърция, която е пострадала толкова много от нацизма и коварния раздор на Гражданската война. Но от друга страна не очаквах да се развие толкова бързо и затова трябва да сме много внимателни”.

За първата по предпочитания партия – СИРИЗА Марк Мазауър казва, че до момента не представя някакво конкретно решение за управлението на страната.

„Някой ми описа СИРИЗА като „чеченско решение”, т.е. „ще вземем със себе си всеки, който се опита да ни убие”. Може и да са прави, може и да не са, но рискът е голям. Останалите европейски държави може да кажат на г-н Ципрас „съжалявам, довиждане”, когато стане премиер. Какво ще се случи тогава? Искам да чуя повече неща от СИРИЗА. Какво ще направи и какво ще е бъдещето на страната с драхмата евентуално. Според мен то няма да е добро. Никога не бих си играл с огъня. Освен това какво има да каже за Златна зора, която е симптом на политическата криза? Мисля, че ситуацията е много сложна, за да смятат, че реториката срещу меморандума е достатъчна”.

Категории: Политика социологическо проучване СИРИЗА Златна зора нацистки поздрав Никос Михалолиакос историк Марк Мазауър
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus