Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

СИРИЗА обвинява Eurobank EFG в агитация срещу левицата

24 Май 2012 / 13:05:44  GRReporter
1297 прочитания

Буря се развихри между пресцентровете на СИРИЗА и Eurobank EFG в Гърция тази седмица след като крайната левица обвини управлението на банката, че “заповядва” на служителите си да не гласуват за партията.

“Крайна, безцеремонна и незаконна намеса на управлението на Eurobank в изборите. Мениджърите на банката организират срещи, в които говорят за непосредствената заплаха за служителите, ако гласуват за СИРИЗА, защото ляво правителство ще затвори банките и те ще загубят работата си. Приканват служителите да информират клиентите на банката, че има риск да загубят депозитите си, ако СИРИЗА изпълни политическите си обещания. Това не е въпрос на политически разногласия, а за безцеремонно и подлежащо на наказание действие от страна на управлението на банката, което предизвиква паника”. Това гласи съобщението от пресофиса на СИРИЗА, която иска от ресорните министри да вземат отношение по въпроса. В съобщението не се посочва източникът на информацията за действията на банката, нито се споменава за евентуални съдебни действия срещу финансовата институция.

Отговорът на Eurobank EFG не закъсня и още същия ден издаде опровержение на обвиненията на СИРИЗА. Управата на банката нарича неверни твърденията за намеса в избирателната воля на своите служители и посочва оповестяването на СИРИЗА като лишено от смисъл. “Eurobank EFG от създаването си спазва стриктно неутралитет в политическите процеси и зачита демократичните правила, което е и основен принцип на управлението и нашите служители. Всяко обратно твърдение е засяга етиката, професионализма и същността на нашата институция и служителите в нея”.

Според някои гласове в Гърция с изявлението на Димитрис Стратулис за национализиране на банките и ползване на частните депозити за държавни инвестиции, СИРИЗА сама си постла леглото, в което сега трябва сега да легне. Изявлението му дойде два дни след триумфа на СИРИЗА на шести май. То накара много хора да хукнат към банките, за да изтеглят депозитите си и за по-малко от седмица след признанието на левия партиен член, гръцките финансови институции олекнаха с около 1,3 милиарда евро. Партията светкавично отрече, че ще замрази гражданските депозити, а Стратулис заяви, че думите му са били извадени от контекста. Въпреки това в предизборната си кампания СИРИЗА настоява за държавен контрол върху банките и принудителен кредит за гражданите с над 20 хиляди евро приход в полза на държавата.

Развитията в Гърция вълнуват цялата еврозона. Нарастващата вълна в страната, която оказва натиск за облекчаване на политиките свързани с фискалната консолидация и структурните реформи, започва да тревожи сериозно кредиторите. Преките предупреждения изместиха дипломатичния тон познат от миналото и това сочи последното изявление на управлението на Budesbank. Според него е за предпочитане Гърция да излезе от еврото, вместо да й се даде облекчен режим за изпълнение на ангажиментите по Меморандума за финансова помощ.

Германската федерална банка описва състоянието на Гърция като особено тревожно и настоява, че няма смисъл да се удължава международната помощ за страната щом тя не е готова да изпълнява задълженията си. С други думи една от най-голямата германски финансови институция определя Гърция като “бита карта” и започва да лобира за изолирането на проблема, преди да се разпространил в останалата част на еврозоната. От Budesbank настояват, че облекчаване на задълженията на Гърция ще разклати доверието във всички сделки и договорености, които поемат лидерите от валутния съюз. “Ако Гърция не спазва задълженията си, трябва да понесе последствията”, настояват в Германия. 

Пряк отговор на предизборните амбиции на голям брой гръцки партии за промяна или пълна отмяна на Меморандума за финансова помощ дадоха и от Брюксел тази седмица лидерите от Европейския съюз. След срещата на върха европейските лидери дадоха общо писмено изявление, в което се качва, че Европа ще направи допълнителни усилия за стимулиране на икономическия ръст в Гърция, но отказва да отпусне колана на оздравителната програма. “Ще гарантираме, че европейските фондове и инструменти ще се мобилизират, за да изведе Гърция по пътя на растежа и да се създадат нови работни места”, но е от жизнена важност страната да изпълни съгласуваните структурни реформи. Само така дългът ще стигне до по-устойчиви нива и страната отново може да стане стабилна и привлекателна за чужди инвестиции.

Следващата среща на върха на европейските лидери е назначена в седмицата след изборите в Гърция на 17 юни. Дотогава обаче страните-членки на съюза трябва да са създали индивидуални програми за действие в случай, че Гърция напусне еврозоната, предава Ройтерс. Информацията сочи, че от Брюксел свикват европейска работна група (Euro Working Group), която да създаде план за действие при изхода на Гърция. “Досега нищо не бе подготвено поради страх от изтичане на информация”, казва високопоставен служител в европейската йерархия пред Ройтерс, цитиран от гръцките медии. Министерството на финансите в Атина публично тази информация и подчерта, че подобни публикации не само не отговарят на действителността, но са опасни за стабилността на страната.

Категории: Икономика пазари Меморандум изход евро
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus