Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live СИРИЗА няма да участва в правителството на националното спасение на Самарас

07 Май 2012 / 15:05:55  GRReporter
957 прочитания

Разривът между Нова Демокрация и СИРИЗА беше потвърден след края на срещата на Андонис Самарас и Алексис Ципрас. Те стигнаха до консенсус само по една тема – не могат да съставят коалиционно правителство заедно. Самарас прие в кабинета си в народното събрание на площад Синтагма първо ръководителят на радикалната левица, която се оказа втора политическа сила след либералите на Нова Демокрация. Резултатът от първата среща на Самарас с Ципрас не учудва никого, след като СИРИЗА спечели второто си място на изборите с анти-меморадната си кампания. Ръководителят на Нова Демокрация продължава да търси съмишленици, за да сформира кабинет с пълно мнозинство от 151 гласа. Следва среща с лидерите на ПАСОК Евангелос Венизелос и на Демократичната левица Фотис Кувелис. 

“Няма да вкараме през прозореца това, което изхвърли през вратата гръцкия народ вчера”, заяви Ципрас след срещата си със Самарас. По този начин той отказа да приеме поканата на Нова Демокрация да вземе участие в коалиционно правителство. Конституцията предвижда, че ако Нова Демокрация удари на камък и с ПАСОК и Демократичната левица, президентът на републиката ще даде мандат на лидера на втората по събрани брой гласове партия (СИРИЗА) да сформира коалиционно правителство. Ципрас показа, че очаква с нетърпение тази възможност и заяви, че ще се опита да обедини левите сили, за да изведе Гърция от рамките на Меморандума за финансова помощ. 

 

Категории: Политика Самарас Ципрас избори 2012 провал
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus