Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

СИРИЗА е първа политическа сила, но се раздира от вътрешнопартийни конфронтации

02 Ноември 2012 / 11:11:53  GRReporter
1241 прочитания

Няколко дни преди внасянето на новите икономически мерки за гласуване в парламента и в момент на неяснота за бъдещето на тройната коалиция, основната опозиционна партия продължава да води в предпочитанията на гласоподавателите.

Според новото социологическо проучване на агенция Pulse RC преднината на СИРИЗА се утвърждава, след като 25,5 на сто от участниците са заявили, че биха гласували за партията. Нова демокрация е втора в класацията с 22 на сто, а Златна зора е непоклатима от мястото на трета политическа сила с процент 13 на сто.

Четвъртото място си делят ПАСОК и Независимите гърци с процент 7 на сто. На пето място е Гръцката комунистическа партия с 5,5 на сто, а третият правителствен партньор – Демократичната левица следва с 4,5 на сто.

Нерешилите за кого биха гласували в настоящия момент, ако имаше избори са 9,5 на сто от участниците в проучването.

Вчера обаче един от най-изтъкнатите депутати на СИРИЗА, Панайотис Лафазанис охлади ентусиазма на гърците, които имат доверие на партията, като заяви в телевизионно предаване: „Не сме готови, за да поемем управлението на страната. Аз не мога да залъгвам хората. Но в същото време направихме стъпки в тази насока и се напредъкът ни е добър”. Изказването предизвика мигновено реакции в публичното пространство и затова по-късно депутатът се принуди да го поправи, като посочи, че ако „хората гласуват за СИРИЗА ние ще се отзовем на това доверие”.

Думите на депутата паднаха като бомба и в централата на партията, особено след като малко по-рано лидерът Алексис Ципрас бе заявил, че партията е” готова да спре катастрофата. Готови сме да поемем отговорността за възстановяването на страната”.

Голям брой съпартийници на Лафазанис се опитаха да разсеят отзвука от изявлението му в различни медии. Димитрис Пападимулис го определи като „несполучливо” и посъветва своите колеги в партийните органи да са по-внимателни, когато говорят публично.

Според някои източници не е изключено в СИРИЗА да се разрази вътрешнопартийна „война” между лидера Алексис Ципрас и Панайотис Лафазанис, които са лидери на различни политически течения. Тя започна със статия на депутата в неделния брой на вестник „Авги”, в която той се обяви срещу срещите на Алексис Ципрас с представители на европейските институции. Самите тях той нарече „брюкселски мандарини” (бюрократи в Китайската империя – б.а.).

„Не смятам, че срещата с Хорст Райхенбах беше необходима и ни най-малко полезна. Не мисля, че СИРИЗА се нуждае от признанието на брюкселските мандарини”. Отговорът на пресслужбата на партията бе разобличителен и по всичко личи, че битката между привържениците и противниците на европейската перспектива на Гърция в СИРИЗА тепърва започва. Във всички случаи източници от партийната централа заявяват, че „ще продължим с онези, които са готови”. Конфронтацията между Радикалната левица и Демократичната групировка на Левицата е възможно да бъде разгледана по време на общогръцкото съвещание на партията по-късно този месец. Целта е въпросът да не остане открит до следващите избори.

Телевизионните изяви на представителите на партията и техните идеи за справянето с икономическата криза предизвикват десетки коментари в социалните медии всеки ден:

„Вече съм спокоен. Току-що чух Рена Дуру да казва, че Комисията за индустриално развитие на СИРИЗА заседава в момента”.

„Подигравате се на „Новия социален модел” на Дуру, защото не сте в състояние да разберете възможностите на „Прогресивната валута”. Засрамете се, че не разбирате нищо”.

„Стратегията на Алексис е гениална. Вместо да приведе СИРИЗА към изискванията на ситуацията в Гърция, ще приведе Гърция към стандартите на СИРИЗА”.

Категории: Политика социологическо проучване СИРИЗА вътрешнопартийни конфронтации
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus