Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

СИРИЗА: Държавата трябва да има решаваща роля в основните сектори на икономиката

18 Май 2012 / 19:05:15  Виктория Миндова
3380 прочитания

Радикалната левица СИРИЗА се оказа голямата изненада на изборите през месец май в Гърция. От малка опозиционна партия с комунистически привкус, тя стана водеща политическа сила, която днес се бори за управлението на страната с основен опонент Нова Демокрация. Представителят на европейския отдел на СИРИЗА Янис Бурнус говори пред Виктория Миндова за програмата и вижданията на Левицата, която утре може да се окаже управляваща сила на Гърция.

Резултатите от изборите на шести май 2012 бяха изключително успешни за СИРИЗА? Очаквахте ли гърците да ви гласуват толкова голямо доверие?

Преди изборите изглеждаше, че нашите предложения за засилване на левите сили, отричане от Меморандума за финансова помощ и отказ от строгите икономии ще намерят подкрепа в хората. За първи път много повече хора се вслушаха в това, което предлагаме и подкрепиха с нашите позиции. Ако трябва да сме честни не можехме да знаем със сигурност, че ще станем втора парламентарна сила и ще спечелим 17% от гласоподавателския вот. Както знаете в Гърция не е позволено да се оповестяват в общественото пространство социологическите проучвания две седмици преди изборите. Данните, които ни даваха социологическите агенции неофициално сочеха, че подкрепата за нас расте. Между нас имаше по-оптимистично настроени за изхода от изборите, но резултатът определено може да се нарече невиждан успех. Имайте предвид, че от 1958 страната Левицата в Гърция не е била първа опозиционна сила и втора партия в парламента.

От малка опозиционна партия, днес сте втората по големина партия и по всичко изглежда, че след месец можете да се окажете първа политическа сила и управници на Гърция. Готови ли сте за тази отговорност?

След голямата радост от резултати от последните избори идват и големите отговорности. Вече левицата няма за основна цел да се бори за определени искания като опозиция. Ролята ни се променя. Това си личи и от обстрела, на който СИРИЗА бе подложена както от Нова Демокрация, така и от ПАСОК с въпроса какво ще направи СИРИЗА, ако спечели изборите. Хората се интересуват, какво можем да направим като управляващи, а не като опозиция. Наш основен опонент в предизборната кампания до 17 юли ще са Нова Демокрация. Това ни е много добре известно. Гърция се намира в петата си година на рецесия в резултат от строгите икономически съкращения в последните две години  - това се случва за първи път на страна с демократично управление, като предвижданията за бъдещето са още по-лоши.

Това, което ние се опитваме да направим сега е да конкретизираме основните си предложения в точни стратегии за реформиране на политиката на страната. Например, когато казваме, че искаме да обложим милионерите или тези, които крият парите си в чужбина или имат офшорни компании. Сега разработваме модели по какъв начин с кой тип данъчно облагане това ще стане възможно. С други думи, разработваме модели, които ще се приложат на практика, за да гарантираме приходи в страната от тези, които имат, а не тези, които нямат. В последните две години правилото, което се приложи бе да се облагат с допълнителни данъци и такси хората с ниски и средни доходи.

В посоката на облагане на приходите на високо печелившите предприятия вече бяха предприети мерки. Например в последните две години банките плащат допълнителни пет процента от печалбата си извънреден данък, извън обичайните си задължения. Колко още товар може да поеме едрият бизнес според Вас?

 Щом споменахте банките, нека да започнем от тях. Гръцката банкова система спекулира дълги години на гърба на гръцките граждани. Банките в страната взимат от Европейската централна банка във Франкфурт кредити с 1% лихва, а отпускат на гръцката държава и граждани с 4%, 5% или по-голяма лихва. Това е законна спекулация. Извън това, от първия Меморандум досега са гръцките банки са получили над 200 милиарда евро помощ под различна форма, за да бъдат спасени и да не фалират.

Преди да заговорим за помощта към банките, да направим едно уточнение – как очаквате да действат банките, ако нямат печалба (разликата между цената на заемане от ЕЦБ и даване на кредити)?

Ние не очакваме банките да работят с нулева печалба или на загуба. Ние говорим за социален контрол на финансовата система. Досега политиката, която следват банките за нивото на лихвите на потребителските кредити например е определяна едностранчиво. Ние смятаме, че е напълно възможно да има държавно контролирана банка, която да наложи нисколихвени заеми за хората от по-ниските социални слоеве, за да може да се задвижи пазара. По този начин ще може да се финансират малки търговци и предприятия, които днес са заплашени от фалит, да се създадат нови работни места и нещата да се раздвижат. Няма друг начин да излезем от рецесията, ако не се пуснат пари на пазара.

Значи няма да позволите банките да работят на загуба?

Никаква логика не позволява банките да работят със загуба. Това, което можем да направим е след като държавата е дала до момента 200 милиарда евро да спаси банките, сега да вземе обикновени акции с право на глас. По този начин държавата ще има решаваща роля за определянето на нивото на лихвите и за възраждането на пазара. Това, което иска и народът. Трябва да се намери една формула, която да възроди реалната икономика.

Категории: Политика СИРИЗА Янис Бурнус национализация евро драхми Гърция избори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus