Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

САЩ искат нова база в Крит за дроновете

28 Юли 2014 / 16:07:05  GRReporter
1643 прочитания

САЩ са поискали от Атина нова база за безпилотни въздухоплавателни машини, известни още като дронове, на гръцка територия на остров Крит. Според разследването на вестник “Вима”, американците упражняват натиск върху гръцкото правителство да реши дали приема или отхвърля предложението, първоначалано за период от 6 до 12 месеца. Показателно е, че са искали договорът да бъде сключен до началото на юни, но това не е станало. Тези искания са в рамките на американската стратегия за противостоене на ислямисткия терор и на заплахите, идващи от нестабилното Югоизточно Средиземноморие.

Tемата обаче не лесна за Атина от политическа гледна точка. Правителството ще трябва да получи одобрението на парламента по закон. Преговорите са доста напреднали на базата на двустранен договор, съставен от американците, който е внесен и в компетентните служби на Генералния щаб на националната отбрана и на военната авиация още през януари.

Осведомени източници добавят, че темата е довела до засилена кореспонденция между министерствата на външните работи и на отбраната. Крайното решение ще бъде взето от премиера Андонис Самарас и заместника му Евангелос Венизелос. Темата е била обсъждана и на срещата между тях двамата и министъра на отбраната Димитрис Аврамопулос преди няколко дни.

Плюсовете и минусите

В този контекст се търсят решения, които ще позволят на правителството да преодолее юридическите и политическите рифове. От една страна, САЩ изискват потвърждение на геостратегическата роля на страната в момент, когато районът е нестабилен, заради джихадистите. В същото време, това е трудно политическо решение.

В ръцете на Венизелос наскоро е попаднал свръхсекретен документ от високопоставен представител на Държавния департамент, в който са описани серия от проблеми, включително:

Първо, едно положително решение на гръцката страна ще трябва да премине и през добрение от парламента

Второ, не трябва да се пропуска опасността от набелязване на Гърция от страна на екстремистки организации, както и влиянието, което ще окаже един такъв договор на връзките на Гърция с арабския свят.

Трето, трябва да е ясно какво Гърция ще получи в замяна.

От Каламата в Кастели

Според същите източници, американското искане първоначалано е касаело настаняването на дронове в авиационната база в Каламата. Американците са оценили базата, която са използвали по време на въздушните си операции срещу Либия през 2011. Отбелязали са нейната полезност за “пътната карта” на отбранителното и стратегическото сътрудничество по време на миналогодишното посещение на Аврамопулос в Пентагона.

Все пак, това не е възможно, тъй като ще създаде впечатление, че се разширява американското военно присъствие на гръцка територия. Интересът след това се обръща към Крит. Дискусиите сега се фокусират върху използването на военновъздушната база в Кастели, където пребивава 133-та бригада. Идеята за установяването на дроновете във военноморската база Суда може да представлява временно решение. Трябва обаче да се решат проблеми с площта, така че идеята като че ли е изоставена.

От страна на политическото ръководство на Министерството на външните работи, е издигната идеята за „пелерина“ от НАТО за евентуален гръцко-американски договор, за да се избегне мъчението на парламентарното одобрение. Но това не изглежда възможно в момента. Дипломатически източници обаче са изразили мнение, че е важно да се запази двустранният характер на консултации със Съединените щати.

Какво точно искат американците

Според информациите на вестник Вима американското искане е от 2013. Изяснено е в детайли на последната гръцко-американска консултативна комисия на високо равнище High Level Consultative Committee - HLCC, състояла се в Атина миналата есен. От американска страна присъства заместник-министърът на отбраната по въпросите на международната сигурност Дерек Соле.

Категории: дронове военна база остров Крит Източно Средиземноморие Близък Изток
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus