Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Рязък спад в търсенето на кредити в Гърция

09 Март 2010 / 11:03:54  GRReporter
2005 прочитания

Около един милиард евро са се намалили задълженията на граждани и предприятия към банките след задълбочаването на кризата в страната. Търсенето на потребителски кредити и използването на кредитни карти спадна чувствително със задълбочаване на икономическата криза. В същото време се наблюдава повишаване на лихвените проценти на предлаганите заеми, което неизбежно води до още по-дълбока рецесия в страната.

Според данни предоставени от Банката на Гърция, изложени в гръцкото издание Етнос, само за месеците декември 2009 януари 2010 общите задължения на домакинства и частни лица към банките са спаднали с 79 милиона евро. От 119,635 милиарда евро в края на миналата година на  119,556 милиарда евро през първия месец на тази година. Специалисти подчертават, че тази тенденция на спад в търсенето на заеми и кредитни услуги ще се засили в близко бъдеще. Леко увеличение се   наблюдава в предлагането на ипотечни заеми, които през двата месеца отбелязват увеличение с около 78 милиона евро. Разбира се, този ръст е незначителен в сравнение с тенденцията наблюдавана в периода 2004-2008 година, когато увеличението на търсените ипотечни кредити е имало среден марж от един милиард евро на месец. За същия период търсенето на потребителски заеми и кредитни карти е нараствало средно с около 500 милиарда евро месечно.

Няколко месеца след избухването на световната икономическа криза и задълбочаването на финансовите проблеми вътре в страната, търсенето на кредити рязко намаля. Ясен пример за това е общата сума на отпуснати нови кредити през 2009, която достига само 2,43 милиарда евро за цялата година. Банкерите от своя страна обясняват, че днес е много по-трудно да се отпусне потребителски заем без солидни гаранции. Специалистите уточняват, че недвижимите имоти или осигуряването на гаранция чрез други активи дава най-добри възможности за осигуряване на заем днес.

В същото време лихвените в последното тримесечие лихвените проценти изхвръкнаха двойно. Разликата от 4 пункта се стопи и минималната цена на корпоративен кредит достигна 10%. „Незабавно трябва да се смъкне цената на spread-а, защото цената на кредитиране от гръцките банки става изключително скъпо и хай-голям удар поемат малките предприятия, които не могат да финансират дейността си,” казва банков специалист.

Снимка: в. Етнос

Категории: Икономика Банки Креддитиране Лихвени проценти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus