Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Руският турист харчи 20% повече, от който и да е друг

14 Януари 2013 / 16:01:19  Виктория Миндова
993 прочитания

Руснаците харчат 20 на сто повече, от който и да е друг турист, подчерта председателят на Гръцкия хотелски съюз Георгиос Цакирис във връзка с резултатите на туристически сектор от 2012. От началото на икономическата криза се забелязва и значително намаление на туристите от традиционните пазари като Германия, Великобритания и Франция. Затова Гърция иска да увеличи популярността си между руските туристи, които се оказват едни от най-търсените клиенти в хотелския бизнес.

“Въпреки, увеличаването на туристите от Русия не мога да кажа, че това ни спаси през 2012”, призна Цакирис. Той подчерта, че този пазар има много голям потенциал и може да се развива допълнително. Миналата година Гърция е привлякла 30% повече руски туристи в сравнение с 2011. За да продължи увеличаването на туристическия поток от Русия, тази година през февруари гръцките хотелиери организират с помощта на ресорното министерство гръцко-руски форум. На него бизнесмените от средиземноморската страна ще могат да представят най-силните страни на местния туризъм. Възстановяването на потока от европейски туристи остава главен приоритет на Гърция, както и привличането на нови туристи от руския пазар.

Междувременно Гръцкият хотелски съюз обяви приемането на международния звезден стандарт на HotelStar Unions за класификация на хотелите като част от програмата за повишаване на конкурентоспособността. Страната става 14-тият член на европейската система.

“Тази система за класификация на качеството на хотелските услуги се възприема от около 80% от туристите, които идват в страната”, заявиха специалистите. 180 милиона европейски граждани ползват и търсят този тип оценка на хотелските услуги. С пилотното й въвеждане се установява, че по-голямата част от гръцките хотели изначално отговарят на поставените условия за качество. Това означава, че трансформирането на системата за оценка няма да наложи сериозни промени, които да струват скъпо на местните хотелиери.

HotelStar Unions се въвежда първоначално в немско-говорещите страни през деветдесетте години на миналия век. До 2012 нейни членове са Германия, Австрия, Чехия, Унгария, Холандия, Швеция, Швейцария, Естония, Латвия, Литва, Люксембург и Малта.

Системата за определянето на звездите на един хотел се базира на 270 критерия. Те се преразглеждат всеки пет години, според нуждите и развитието на пазара. При гръцките хотели с пет звезди 80% отговарят на изискванията на европейската система. Останалите хотелски единици, участвали в проучването не отговарят на средно седем от общия брой на критериите. Те са по-строги към хотелите от по-висок клас и включват група Superior за хотелите, които предоставят допълнителни услуги с по-високо качество на обслужването.

78% от оценителните критерии са свързани с обзавеждането на хотела и нивото на предлаганите услуги. Между другите фактори, които се взимат предвид са сигурността и степента на достъпност на хотелската инфраструктура за хора с двигателни затруднения. “За нас е от изключителна важност въвеждането на международна система за категоризиране на предоставяните от нас услуги. Тя дава удостоверение за качество”, настоява Цакирис.

Разликата между сега съществуващата система за оценка на хотелите в Гърция и новата е, че европейският стандарт не набляга до толкова голяма степен на вида на сградата и градоустройството. В много по-голяма степен се набляга на качеството на услугите.

В същото време се създава и институт за наблюдение на хотелските услуги. Засега съществува интернет сайт http://www.grhotels.gr/ppdd и основната му цел е да засича и уведомява държавните институции за предлагането на нелегални хотелски услуги.

Специалистите оценяват, че секторът трябва да се възползва от всички възможности, за да придобие по-добра позиция на пазара. Страната загуби голям дял от външните си посетители през зимния сезон, а тежката икономическа криза в Гърция доведе и до значителен спад на вътрешния туризъм. “Очакванията ни за 2013 са значително по-позитивни от това, което видяхме през миналата година, но не се надяваме на чудеса”, казва Цакирис.

Категории: ИкономикаПазари туризъм хотели Гърция Русия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus