Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Русия иска военно-въздушна база в Кипър

22 Август 2013 / 18:08:09  GRReporter
1646 прочитания

Русия притиска кипърското правителство за военно-въздушна база на острова, но президентът Никос Анастасиадис не е склонен да им я даде. Според кипърски медии от Кремъл хвърлили око на въздушната база “Андреа Папандреу” край град Пафос, където Москва иска да настани свои изтребители, а също и разузнавателни самолети.
    Военни твърдят, че базата би осигурила привилигерована позиция на Русия в Средиземно море. Към същата локация претенции имали и Германия и Франция. В Кипър в момента има само една чужда военно-въздушна база - в областта Епископи, която принадлежи на Великобритания и се стопанисва от Royal Air Forces.
    Руското искане вече било връчено официално на кипърското правителство, което не бърза да отговори веднага и е доста скептично по темата. Официалният отговор трябва да се даде през есента, когато се очаква и официално посещение на Никос Анастасиадис в Москва.
    Кипър е в деликатна позиция, тъй като вече е изявил желание да се включи в програмата на НАТО “Партньорство за мир”. Предишното правителство на комуниста-президент Димитрис Христофияс категорично отказваше да подаде молба за включване в програмата, а гръцкото правителство на всички международни форуми подкрепя инициативата на сегашното правителство за по-тесни контакти с НАТО.
    По традиция от години насам Никозия улеснява руските кораби при преминаването им през пристанището в Лимасол, тъй като руският флот на практика няма база в Средиземно море след драматичните събития в Сирия. Дипломатически източници от Никозия припомнят, че кипърското правителство не е забравило позицията на Москва по време на кипърската икономическа криза и руското искане ще бъде проверено много внимателно.

Категории: Кипър Русия военно-въздушна база изтребители разузнавателни самолети Пафос Средиземно море
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus