Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Русата дама, която доведе до успешен край гръцкия PSI

18 Април 2012 / 20:04:47  GRReporter
1554 прочитания

През 2011 година една от най-популярните и често срещани думи в гръцките медии бе съкращението PSI. То заедно със станалите вече известни CDS-застраховки и  Spread-показатели изобилстваха в интервюта, коментари и дори в разговорите между обикновените хора. PSI или Private Sector Involvement, въвличането на частния сектор в опрощаването на гръцкия дълг е всъщност женска работа. Предложено е от германския канцлер Ангела Меркел, а успешният му край се дължи на изключително елегантната Мишел Ламарс от консултантската компания Lazard.
    Както припомня агенция Блумбърг 63-годишната блондинка със строен силует се заема със сделката в най-трудната й фаза през декември 2011, когато преговорите със частните кредитори са блокирали и трябва да се намери някакво нестандартно решение, за да бъдат убедени. “Трябваше да измислим нещо. Алтернативата бе Гърция да излезе от еврото, но това щеше да е катастрофа за всички. Трябваше да седнем с отсрешната страна и да разговаряме откровено и при абсолютна дискретност”, припомня Мишел Ламарс в интервю за Блумбърг.
    Четири месеца по-късно става ясно, че през декември 2011 тя предприема серия от разговори на четири очи със частните кредитори на Гърция, които започват с 30-минутна среща в Париж със силната фигура на френската BNP Paribas  Жан Лемиер. Гръцкият PSI е заплашен да отиде безславно в историята, когато амбициозната дама от Lazard се заема с него и го спасява със своите тайни срещи с главните играчи на пазарите на гръцките ценни книжа. Заедно с още двама нейни колеги стигат до извода, че на кредиторите трябва да се предложи “уловка”, “въдица”, “магнит”, който да ги спечели за каузата на опрощаването на дълга.
    Задачата е достатъчно сложна, защото трябва да убеди инвеститорите доброволно да се съгласят да загубят 206 милиарда евро. “Магнитът” се оказва парите в брой, които всички кредитори ще получат, ако доброволно се съгласят на процедурата. Мишел Ламарс има отлична репутация в професионалната си среда. От името на Lazard е преговаряла в дълговите сделки на Аржентина, Бряг на слоновата кост и Ирак. В момента се подготвя за ролята си в дълговите сделки на Португалия и Испания.
    Пред Блумбърг признава, че гръцката сделка е била най-трудна в кариерата й поради многото организации и държави, участващи в нея. Тя е от малкото жени, които присъстват на масата за преговори при преструктурирането на дълговете на най-задлъжнелите страни. Освен с 30-годишния си опит е известна с контактите си, които й помагат да стигне до взаимно приемливо решение и в най-заплетената ситуация. “Успявам, защото с повечето от кредиторите имаме една и съща цел. А тя е в края на деня да приключим със сделка”.
    Мишел Ламарс се отличава с неповторим стил. Има слабост към костюмите на известната къща Dior и обувките с високи токове на парижкия дизайнер Christian Louboutin. Родена е в Алжир в семейството на френски генерал. Напуска северна Африка през 1962 и се установя в Париж, където участва в студентските вълнения през месец май 1968. Може би оттогав датира и интересът й към големите световни кризи.
    Колкото по-голям дълг успее да опрости Мишел Ламарс, толкова по-голям хонорар получава компанията Lazard. В случая с гръцкия дълг, където загубите на кредиторите достигнаха 93 на сто в текущи стойности, консултантската фирма получи в рамките на 2 години 23 милиона евро. “Въпреки ключовата си роля, тя остава неизвестна за широката ублика, но от това не й пука”, разказва за нея колежката й от студентските години Люс Джендри от инвестиционната банка Ротшилд.

Категории: гръцки дълг окастряне частни кредитори PSI Lazard Мишел Ламарс преговори гръцка икономическа криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus