Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Рухва историческата компания Fokas

09 Януари 2014 / 13:01:08  GRReporter
1404 прочитания

На прага на фалита се намира историческото предприятие за производство на дрехи и обувки Fokas. В заявление, изпратено до Първоинстанционния съд в Солун, кредитор, на когото компанията дължи 40 400 евро, е поискал тя да бъде поставена в режим на фалит.

Според текста на искането за обявяване на фалит, кредиторът смята, че Fokas не е в състояние за урежда задълженията си и затова трябва да фалира, за да могат да стартират търговете за разпродажба на активите й.

«При положение, че търговские обекти на Fokas вече не работят, става съвсем ясно, че компанията няма дори предмет на дейност», се отбелязва в заявлението с искане да бъде обявен фалитът на Fokas.

Колко дължи

Както е посочено, към 31. 08. 2012 компанията има задължения към банки в размер на 32,8 милиона евро, към доставчици - 15 милиона евро, към държавата - 4,8 милиона евро и към персонала си - 1,2 милиона евро. Fokas е спряла всякакви плащания от август 2012, така че задълженията на компанията достигат общо 66,2 милиона евро (сума, в която са включени посочените по-горе дългове). Този дълг, разбира се, днес е много по-голям, тъй като са минали много месеци, през които на служителите не е плащано.

Активите на Fokas

Кредиторът, който иска да бъде обявен фалитът на Fokas, твърди, че компанията разполага с активи, които ако бъдат продадени, ще може да бъде погасена голяма част от задълженията на фирмата.

По-конкретно, Fokas разполага със следните активи:

- логистичен център с обща плащ 12 600 кв.м., в района на Ореокастро, Солун, в който се помещава централната администрация на компанията и поддържащите й функции.

- склад, източно от Солун, с обща площ 2 316 кв.м. и

- наличности от стоки (дрехи, обувки и т.н.).

Защо стигна до задънена улица

Проблемите на Fokas започват през 2010, когато за първи път компанията отчита загуби в размер на 7,6 милиона евро, в сравнение с печалбата от над 210 000 евро през 2009.

Тези загуби, в съчетание с високите разходи за производство, високите административни разходи, и постепенния спад в продажбите от 2010, създадоха доста проблеми на компанията.

Така от 8 търговски обекта в цялата страна и един магазин за продажба на намалени стоки в Атина, с които разполага веригата през 2008, днес всички те са затворени.

От 1936

Fokas е приемник на компанията за производство на дрехи „Вергопулос“ и е основана през 1936 от тримата братя Апостолис, Леандрос и Одисеас Фокас. През 1958 компанията се преименува на Fokas, а през 1978 е открит първият търговски център с обща площ от 7 500 кв.м. на търговската улица „Цимиски“ в Солун.

През 1990 Fokas продължава да се разраства, като в средата на десетилетието подписва договор с Esprit и в края на 1990 – началото на 2000 гррупата планира листването си на фондовата борса.

При второто поколение от управлението на компанията значителна роля играе Василики Фока и нейните сестри Мария и Поли и брат й Анестис.

Василики Фока е бивша съпруга на Астериос Икономидис, ръководител на Arcon Constructions, който в момента е подсъдим и се намира в затвора в Коридалос, тъй като изглежда е замесен в скандала с подводниците.

 

 

Категории: Fokas фалит кредитор задължения активи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus