Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ръст с 28 на сто в приходите от туризма

24 Юни 2014 / 10:06:03  GRReporter
1355 прочитания

През тази година туристическите показатели на Гърция се очертава да бъдат впечатляващи, както по отношение на броя чуждестранни туристи, така и по отношение на приходите.

Според Асоциацията на гръцките туристически предприятия, средният разход на турист в страната ще надхвърли 700 евро спрямо 660 евро миналата година (като тук не са включени туристистите на круизните кораби). Също така, броят на чуждестранните туристи се очаква да достигне 19 милиона, които заедно с туристите от круизните кораби ще достигнат 21,2 милиона души.

Що се отнася до общата сума на туристически постъпления Асоцацията смята, че въз основа на последните данни те ще достигнат 13,5  милиарда евро в сравнение с 12,2 милиарда евро през 2013.

За периода януари – април броят на пристигналите от чужбина туристи е увеличен с 21,1% в сравнение със същия период на миналата година, надхвърляйки 1,9 милиона души, според данните, публикувани вчера от Банката на Гърция. За това е допринесъл и увеличеният поток туристи в Атина, която запазва динамиката си като туристическа дестинация, получена през втората половина на 2013.

По отношение на основните за Гърция пазари, за същото четиримесечие най-голямо увеличение отчитат туристите от Русия – 54,2%. Следват пристигащите туристи от Великобритания с увеличение от 44,2%, тези от САЩ – увеличение с 24% и от Германия с увеличение от 14,8%. На обратния полюс, спад с 9% е отчетен при пристигащите туристи от Франция. Като цяло увеличението на броя пристигащи туристи през април е 30,6%, като броят им достига 728 000 души.

Увеличението на постъпленията от туризъм отчита още по-високи темпове в сравнение с увеличението на броя туристи, което показва тенденция за подобряване на туристическите показатели на страната. Така за периода януари-април 2014 постъпленията са увеличени с 27,8% в сравнение със същия период на 2013, като достигат 900,2 милиона евро. Според Банката на Гърция, повишаването на приходите се дължи на увеличения брой туристи, както и на увеличаването с 26 евро или 6,2% на средния разход на турист.

Трябва да се отбележи, че докато миналата година туристическите постъпления отчетоха исторически рекорд за цялата година, през януари-април бе отчетен спад с 8,7%. Най-голямо увеличение с 50,5% е отчетено при постъпленията от британски туристи. Следват постъпленията от руски туристи с 37,2% увеличение, със 17,9% - приходите от германски туристи и с 2,1% тези от американски туристи. На обратния полюс, със спад от 6% са постъпленията от френски туристи. За април общите туристически приходи достигат 411,1 милиона евро, отбелязвайки впечатляващ ръст от порядъка на 35,8% в сравнение със същия месец на 2013.

Едновременно с ръста на показателите в туристическия бранш е отчетен и засилен  интерес към осъществяване на мащабни туристически инвестиции от страна на гръцки и чуждестранни групи, чийто бюджет надхвърля 5 милиарда евро.

Междувременно днес на остров Родос приключва едно от най-важните събития за привличане на германски туристи, което се организира ежегодно всеки път на различни места от престижното професионално списание FVW. В проявата участват около 50 представители на туроператори от Германия, която е основен пазар за гръцките туристически дестинации.

Руснаците – ключов фактор

Развитието на входящия туристически поток от Русия в течение на цялата година ще е ключов фактор за нивото на рекордите, които се очакват в Гърция по отношение броя на пристигащите туристи и приходите.

Един евентуален спад в броя на руските туристи би трябвало да се смята за успех, тъй като от една страна спадът на рублата спрямо еврото, а от друга кризата в Украйна, преобърнаха възходящия в началото на годината темп в броя на резервациите.

Миналата година за първи път 1,3 милиона руски туристи посетиха Гърция, похарчвайки над 1,3 милиарда евро и поставяйки Русия на трето място сред най-важните пазари за Гърция. Като се има предвид много доброто развитие, очертаващо се до момента от другите основни пазари, където е отчетен двуцифрен процент ръст в резервациите, туристите и приходите от Русия ще определят размера на туристическите рекорди в Гърция тази година. Спад с 50% се очаква да бъде отчетен в броя туристи от Украйна, която обаче има много малък дял на гръцкия туристически пазар.

Ръст и при вътрешния туризъм

За първи път от пет години насам вътрешният туризъм изглежда също се съвзема, както става ясно от данните за вътрешните полети и за търсенето на туристически обекти в страната, отбелязват от Асоциацията на гръцките туристически предприятия.

Според данните на Службата за гражданска авиация, за първите четири месеца от годината туристите, ползвали вътрешни полети на летищата в страната са увеличени с 9,7%, достигайки 1,4 милиона спрямо 1,3 милиона за същия период на 2013. Същевременно в свой анализ за туристическите тенденции през тази година, базиран на проучването на  Εuromonitor, MasterCard отбелязва, че над 70% от гърците ще изберат за своята почивка вътрешни дестинации.

Категории: туризъм постъпления ръст приходи Асоциация на гръцките туристически предприятия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus