Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Рокадите в гръцката политика продължават, а пазарите са обнадеждени

17 Февруари 2012 / 21:02:58  GRReporter
1031 прочитания

Нови рокади настъпиха на гръцката политическа сцена след като Нова Демокрация отвори обятията си за отлюспените от ЛАОС Макис Воридис и Адонис Георгиадис. Двамата бивши членове на крайно дясната партия на Георгиос Карадзаферис останаха политически “безпризорни” след като гласуваха “За” Меморандум 2, противно на наложената партийна линия в ЛАОС.

“Следващите избори ще решат дали Гърция ще остане член на Европейския съюз и еврозоната. Страната има нужда от едно сериозно управление, за да върне надеждата по тези места. Единствената организирана партия сега е Нова Демокрация, която изразява надеждата, че Гърция няма да стане Сирия”, заяви на излизане от офисите на дясната партия Адонис Георгиадис, който си подаде оставката от поста на министър на търговския флот в правителството на Лукас Пападимос.

Неговият събрат по съдба Макис Воридис, който баче се върна на позицита си министър на транспорта и инфраструктурата заяви, че Андонис Самарас е взел много тежко решение, като е поканил двамата депутати в дясната партия. Той подчерта, че този ход крие голяма политически риск за лидера на Нова Демокрация и е бил негов дълг да го подкрепи в неговото решение. “В тези критични моменти това, което трябва да се гарантира е, че либералната партия ще изпълни патриотичния си дълг и не само ще предложи надежност на кредиторите, но и може да гарантира на гражданите, че икономическият ръст ще дойде”. Двамата новоприети в Нова Демокрация предадоха депутатските си места в ЛАОС и на пролетните избори се очаква да влязат в изборните листи на централната десница.

В същото време стана ясно, че ПАСОК ще има нов лидер до 18 март тази година. Следващата седмица ще се проведе среща на политическия съвет, като на първо време е определена датата четвърти март за изборен ден, като дотогава Националният съвет трябва да е дал одобрение на заявленията за председателските кандидаури. Изборите ще се направят от базата на партийния електорат, а не от някой партиен орган. Целта е новият лидер на социалистите да получи максимална политическа подкрепа от членовете на партията, след като за две години и половина управление Георгиос Папандреу успя да сравни със земята популярността на ПАСОК сред обществото.

Междувременно стана ясно, че сделката по обмяната на гръцките държавни облигации с нови с по-ниска номинална стойност PSI ще завърши към 8-9 март при нормално развитие на събитията.  Освен това до 19 март тази година ще приключат и дискусиите в Европа за отпускането на новата финансова помощ за Гърция. Главният показател на Атинската фондова борса скочи в петък с цели 5% в сравнение със сесията от четвъртък и дневният оборот достигна 94,3 милиона евро.

“Пазарите предвиждат положителен за Гърция изход от срещата на Eurogroup в понеделник, както и от началото на PSI, така че всичко да тръгне по пътя си”, казва пред Ройтерс финансовият анализатор от Merit, Никос Христодулу. Най-печеливши от петъчното търгуване са банковият сектор, който скочи с 11,09%, първичните суровини с 7,62%, химикалите с 4,98% и финансовите услуги с ръст от 4,92%. Акциите на 137 компании спечелиха през деня, 36 отбелязаха спад, а 21 останаха незасегнати от тенденцията в края на тази седмица.

Категории: ОбществоБорсови новини ПАСОК ЛАОС Воридис Нова Демокрация Георгиадис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus