Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Родителите на американския морски пехотинец, самоубил се в Атина, заведоха дело срещу гръцките власти

12 Декември 2013 / 17:12:27  GRReporter
983 прочитания

Дело срещу американското правителство, министерството на отбраната и флота на САЩ са завели родителите на американския морски пехотинец, самоубил се през август 2012 в посолството на САЩ в Атина. Те обвиняват властите на страната в «небрежност и лошо отношение към тленните останки» на сина им. Обратно на информациите във FoxNews и NBC, британският канал BBC твърди, че дело е заведено и срещу гръцките власти.

Грег и Бевърли Лалуп, родители на Брайън Лалуп, завеждат дело за причинен «психимески тормоз», поради «незаконната аутопсия», извършена в чужбина (Гърция), след самоубийството на сина им миналото лято, и искат обезщетение от минимум 75 000 долара. Основното, което искат обаче, както казват самите те, са «отговори».

21-годишният морски пехотинец отишъл на тържество в американското посолство на 12 август 2012 и признал пред свой колега, че смята да се самоубие. «Нямам си никого, който да ме обича», казал младежът, който се опитвал да преодолее една  раздяла.

Както съобщават родителите, един от началниците на Лалуп бил информиран за намеренията на младежа, но вместо да го изпрати при специалист, за да му бъде оказана психологическа помощ, както е според военния устав, той му предложил още пиене.

По-късно същата вечер под въздействието на алкохола и явно разстроен, както е посочено в съдебните документи, Лалуп изглежда е минал през охраната, насочил се е към незаключено помещение в посолството, където се пазели оръжия, и се прострелял в главата.

Според жалбата на родителите, Лалуп е бил откаран в държавна болница, където е била установена смъртта му. Тленните му останки останали без надзор, а впоследствие бил пренесен в моргата, където била извършена аутопсия и сърцето му «било извадено незаконно».

«Грешно сърце»

След това тленните останки на морския пехотинец били изпратени в САЩ. След пристигането във военната авиобаза Dover, Делауър, на източния бряг, била извършена втора аутопсия, при която било установено, че сърцето на Лалуп липсвало, за което родителите казват, че били информирани две седмици след като синът им бил вече погребан.

Както твърдят те, официално им било съобщено, че липсвали само части от кожата на черепа, а те разбрали трагичната истина, едва когато друг офицер им я казал «по погрешка», в опит да оправдае позицията на властите: «не можеш да кажеш нещо такова на майка, която оплаква детето си».

Според родителите, по-късно им предали сърцето, което обаче след ДНК тест се оказало, че не е на сина им, въпреки обратните твърдения на американското министерство на отбраната и на гръцките власти.

«Вместо да са искрени и прями със семейството и да направят необходимото, за да бъде върнато сърцето, обвиняемите решили да излъжат и скрият този факт от ищците. В резултат от бездействието на обвиняемите, сърцето на морския пехотинец било унищожено от гръцките власти», се посочва в иска.

«Търговия с органи»

Представител на гръцкото посолство във Вашингтон заяви пред Асошиейтед Прес, че сърцето на пехотинеца е било извадено и запазено за токсикологични изследвания, «практика, която не е обичайна» според лекари, на които се позовават американските медии. Представителят на посолството обаче не е дал повече информация за това, как до семейството е достигнало «грешното сърце». Неговата съдба остава неизвестна. BBC твърди, че родителите вече са завели дело и срещу гръцките власти. Според сайта philly.com пък, те са водени от мисълта, че «властите в свръхзадлъжнялата Гърция може да са откраднали сърцето на сина им, за да го пласират на прочутия пазар за човешки органи в Европа».

«Аутопсията е извършена в гръцка болница. Все още не знаем поради каква причина са взели сърцето. Когато обаче изваждаш един орган за целите на аутопсията, след това го поставяш отново на мястото му. А това не се е случило…Нямаме категорично потвърждение, че сърцето на пехотинеца е било изследвано в рамките на аутопсията…Стандартна практика ли е по време на аутопсията да бъде извадено сърцето на човек, починал от изстрел в главата? Това е много важен въпрос», заявява адвокатът на семейството.

 

 

Категории: Брайън Лалуп морски пехотинец самоубийство дело
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus