Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Рисковият капитал в Гърция залага на сигурно

11 Декември 2012 / 21:12:20  Виктория Миндова
1102 прочитания

Рисковият капитал в Гърция избира лесния път, заяви пред GRReporter млад предприемач в областта на високите технологии. “Инвестиционните фондове в страната предпочитат да влагат средствата си в установени компании, които от средно големи искат да станат огромни. Това може да им гарантира печалби, но реално не подпомага новите startups, които се базират на разработването на нови технологии”, подчерта младежът, който пожела да остане анонимен. Той смята, че докато инвеститорите не вникнат в същността на проектите, които им се предлагат Гърция няма шанс да придобие нов тип икономика.

Възможностите за инвестиции и растеж бяха основната тема на бизнес форума в Атина с тема “Международен форум за рисков капитал и дялово финансиране”. На него се бяха събрали представители на частни инвестиционни фондове, банки и бизнес предприемачи, за да обсъдят възможностите, които се откриват в Гърция за нови инвестиции, както и проблемите, които бизнесът среща за осъществяване на нови проекти.

Никос Кулис, който е старши директор на Equity Investment към Eurobank бе категоричен, че дори след три-четири години гръцките банки няма да могат да осигуряват сериозно финансиране на реалния бизнес в страната. Това ще създаде големи пречки не само за новите фирми, които искат да развият дейност, но и за вече установените компании, които ще искат да си осигурят необходимите им капитали за разширение.

Един от най-големите проблеми на страната за дълги десетилетия е било поддържането на социалистически тип икономика, казва Георгиос Куртис, който е партньор в Global Finance. Икономиката на страната до момента се характеризира с държавно регулирани предприятия с осигурени финансови потоци без значение за степента на производителност и успех.

Реформата, която в момента е в ход изисква време, в което страната ще продължи да изглежда нестабилна за инвеститорите. “Трябва да се търсят умни решения за бъдещето”, казва Куритс и предложи Гърция да последва модела на Израел. Когато страната е решила да смени икономическия модел и от основно земеделско производство да се насочи към разработване на високите технологии, е бил назначен специален секретар по научните изследвания. Неговата функция е била да определи тези иновационни проекти в областта, на които могат да се разработят реални бизнес възможности. По този начин частния бизнес и публичния сектор са сложили основата на създаването на нов икономически модел.

Управителите на инвестиционните фондове сами признаха, че не могат да залагат на бизнес проекти, на които не разбират същността им. Това е основна пречка към диференцирането на инвестиционните възможности и създаването на по-конкурентна и напредничава среда. Високите технологии в областта на IT , енергетиката и други по-специализирани сектори искат научни сътрудници и специалисти, които трудно се откриват в Гърция, стана ясно на конференцията.

Янис Цакирис, които е регионален директор на Европейския инвестиционен фонд заяви, че инвестициите, които следват да се направят в следващите години в страната, ще бъдат насочени към възможно най-продуктивните и обещаващи сектори на гръцката икономика. “Смятам, че venture капиталът ще играе в следващите години много важна роля във финансирането на малките и средни предприятия, които са доказали, че могат да се доразвият в международни играчи”. Цакирис подчерта, че този тип финансиране за разлика от банковото кредитиране иска в замяна висок ръст на продуктивността и разширяване, което да гарантира добра възвращаемост на инвестицията. Капиталите няма да бъдат насочен към създаването на една обикновена производствена единица, която да обслужва само вътрешния пазар. Те търсят предприятия, които са стабилни, имат размах и амбиции, за да се разширят извън границите на страната.

Липсата на достъп до финансиране на бизнеса и стагнацията в банковия сектор правят малкото източници на финансиране изключително ценни за местната икономика. Средствата по различни европейски фондове не достигат ефективно до пазара. Все още липсва частната инициатива за подкрепа на гръцки инвестиционни проекти, поради макроикономическата нестабилност, казват пред GRReporter представителите на местните бизнес среди. Компаниите, които имат успех въпреки кризата, остават производителите, които изнасят в чужбина.

На форума бе представен и новия фонд “Иновации”. Той ще отпуска средства на устойчиви предприятия, които имат нужда от финансиране на проучвания свързани с подобряване на качеството на технологията и предлаганата продукция. Фондът работи със средства по Националната рамка за стратегическо развитие и с частни инвестиции в съотношение три към едно. Средствата, които ще се отпускат няма да бъдат безвъзмездни, нито ще се дават под формата на кредит. Те ще трябва да се възвърнат на фонда, за да може да се вложат в нови начинания на първичен етап, заяви президентът на фонда Василис Путукис.

Бизнесмените, които присъстваха на представянето на дейността на новия фонд “Иновации” изразиха пред нас своите съмнения доколко той ще бъде реално полезен на стартиращите фирми. Практиката досега показва, че рисковият капитал в Гърция все още е в начален стадии и въпреки, че инвеститорите са си поставили високо летвата да създадат следващата “силиконова долина”, малко се прави, за да може тя да бъде разработена.

Категории: ИкономикаПазари рисков капитал Гърция криза реформи финансиране
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus