Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Рибата, маслините и сирената спасяват гръцката икономика

25 Април 2014 / 16:04:52  GRReporter
2117 прочитания

Благодарение на своето селскостопанско производство Гърция заема едно от първите места в световен мащаб по отношение на износа, като някои нейни продукти са успели вече да „завладеят“ света. Според председателя на Гръцкия съюз на износителите Христина Сакелариди, която говори по време на проява, организирана от министерството на земеделското развитие, «на гръцкото земеделие се падат 29% от стойността на гръцкия износ (с изключение на петролните продукти)». Показателен е фактът, че почти 1/3 от първите 100 най-изнасяни гръцки продукта са пряко свързани със земеделието, с първичното производство на Гърция.

Също така, според съюза на износителите, Гърция е доставчик № 1 на 43 селскостопански продукта в 12 страни, на второ място е по доставка на 19 продукта в 15 страни, на трето място е по доставка на 23 продукта в други 15 страни и на четвърто място по доставка на 22 продукта в 14 страни.

Първите места на Гърция

Страната  е на първо място в световен мащаб по износ на отглеждана в развъдници риба, като ципура и лаврак.

Гърция заема трето място в света по производство на маслини, зехтин, киви и шафран.

Страната е на пето място по износ на аспержи и на 15 място по износ на млечни продукти.

www.koolnews.gr

Гърция е в топ 10 от страните-производителки и износителки на памук, въпреки значителния спад в производството през последните години.

Тя е страната-производител на над 100 продукта със защитени наименования за произход, или защитени географски указания, което ги прави уникални в света, като например хиоската мастиха и сиренето фета.

Основен доставчик на земеделски продукти на международните пазари

Гърция е основен доставчик на земеделски продукти на международните пазари със сериозно присъствие на пазарите в повечето страни-членки на Европейския съюз и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Страната е сред първите пет доставчици на земеделски продукти в 25 страни, като процентът на участието й в техния внос надхвърля 80%.

Кои са основните конкуренти на Гърция?

Основните конкуренти на страната в износа на земеделски продукти към страните-членки на Европейския съюз и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие са Испания и Италия, които представляват почти една трета (31,2%) от общата конкуренция. Едновременно с това Турция също се очертава като един от основните конкуренти на Гърция по отношение на земеделските продукти, като заема шесто място предствлявайки 3,4% от общата конкуренция.

Износът на земеделски продукти тази година може да достигне 30 млрд. евро

По време на конференция, посветена на развитието на първичното производство, министърът на земеделското развитие и храните Атанасиос Цафтарис изрази предположението, че износът на земеделски продукти тази година може да достигне 30 милиарда евро.

www.zehtinkalamata.com

Министърът определи производството на земеделски храни като водещо за гръцкия експорт и посочи мерки, които министерството е предприело за по-нататъшното развитие на отрасъла. Сред тези мерки са създаването на Регистъра на одобрените търговци, Регистъра на търговци на земеделски продукти, Програмите за подпомагане на експорта по браншове и продукти, както и регламентът за насърчаване на продажбата на земеделски продукти в трети страни, одобрен от Европейския съюз. По-конкретно, що се отнася до Регистъра на одобрените търговци, министърът отбеляза, че само през първия месец откакто е започнал да функционира, в него са регистрирани 36 до 40 участия, включващи групи производители и кооперации, като прогнозите са, че броят им ще надвиши 60.

20-те най-изнасяни гръцки продукта през 2013:

Категории: икономика експорт изнасяни гръцки продукти министерство на земеделското развитие
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus