Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Резултатите от ревизията на BlackRock са в ръцете на Банката на Гърция

13 Януари 2012 / 15:01:37  GRReporter
983 прочитания

Ревизията на гръцките банки приключи и BlackRock предаде доклада за състоянието на гръцката финансова система на Банката на Гърция в края на тази седмица. Заключенията на финансовите анализатори от международния колос ще послужат на надзорната тройка и гръцката централна банка, за да определят какви оздравителни мерки е нужно да се вземат за всяка банка по отделно. Проучването анализира развитието на проблемите кредити на баките в дълбочина от три години. В края на януари се очаква Банката на Гърция да обработи данните и да даде оказания за нужните структурни промени на всяка една от финансовите институции в страната.

При лошия сценарии банките ще трябва да рекапитализират между до 17 милиарда евро до средата на годината, за да издължат на изтънялата икономика и на рецесия от 6,5%. Източници от централната банка в страната сочат, че намалението на дълга държан от частните кредитори (PSI) няма да засегне оздравителния процес и отписването на „лошите” кредити от балансите на банките. За да се смятат за устойчиви банковите институции в страната, те показателят за капиталова адекватност Core Tier 1 трябва да е 10%. Източници от гръцката централна банка цитирани от Вима сочат, че Гърция ще се опита да извоюва по-ниски нива за показателят Core Tier 1 от 9%. Ако това бъде изпълнено, нуждата от рекапитализация на гръцката финансова система ще спадне значително и може да не се наложи да се търсят повече от три милиарда евро допълнително.

Ако банките не могат да наберат капитал сами, те ще имат възможност да се обърнат към Фонда за финансова подкрепа, който по силата на действащото законодателство в замяна ще придобие процент акции от закъсалата банка. BlackRock отбелязва, че PSI ще доведе до разреждане на акционерите в банковата система, което сериозно притеснява главно гръцките банкери. Те настояват да се намери компромисно решение, с което акционерите да не загубят собствеността си в резултат на окастрянето на външния дълг. Банкерите предупреждават, че има реален риск правителството да придобие мажоритарен пакет от акции на местните банки и да се наложи да ги управлява, което не вдъхва доверие на никой в частния сектор.

Междувременно в Атина продължават преговорите за PSI и финансовото министерство излезе с изказване: „На съвсем прав път сме”. Гръцките медии разчитат, като „сдържано положителни” сигналите от срещата между гръцкото правителство и ръководителя на Международния финансов институт (IIF ) Чарлз Далара. Катимерини пише, че Далара държи лихвеният процент по новите облигации да надвишава 5%, а гръцкото управление иска да го задържи по-близко до 4%. Имерисия съобщава, че преговорите за обмена на гръцките държавни облигации се отразява положително на вътрешния пазар и главният показател на Атинската фондова борса отбелязва скок от 1,23%. Дори акциите на банките са скочили с 3,51% в сравнение с четвъртък. "Пристигането на ръководителя на Международния финансов институт ЧарлзДаларас в Гърция и очакванията за по-бързо решение в преговорите на гръцкия PSI подобрява  климата за гръцката банкова система. Можем да видим още една положителна среща днес” се казва в сутрешното съобщение на Пиреос. 

Категории: ИкономикаПазариКомпании PSI BlackRock Банката на Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus