Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Режим на тока заради 48-часова стачка

17 Март 2010 / 11:03:00  GRReporter
1321 прочитания

Режим на тока ще има и днес, а пожарните коли в Атина от сутринта са под аларма заради множеството случаи на хора заседнали в асансьорите поради извънредно прекъсване на електричеството. Все още се очаква да излезе плана, по който ще въде прекъсван тока на интервали от по един час най-вероятно в часовете между 18:30 и 21:30 ч. вечерта, както беше и вчера.

48-часовата стачка на служителите в Националаната електрическа компания продължава и днес. Техните синдикалисти символично окупираха централните офиси на Националната електрическа компания на ул. Халкокондили в Атина и не позволиха на останалите служители да влизат в сградата. Символично са окупирани и други офиси на компанията в страната.

Резултатът от стачката е, че режим на тока вчера имаше в 350 райони от страната, а днес не е изключено положението да стане още по-зле. Националното електрозахранване на страната намаля с 39% от общата си мощност (общо 19 електроцентрали са престанали да рабоят и са лишили страната с 4 740 мегавата от общо необходимите 12 100 мегавата), така че спирането на тока беше неизбежно. Въпреки че Гърция внесе ток от Италия и България, тя не успя да покрие нуждите от електричество във вечерните часове. Системата е имала на разположение 7 300 мегавата, докато са й били необходими в 9 ч. вечерта 7 600 мегавата. И днес Гърция отправи молба към Италия за екстра-електрозахранване на страната особено в следобедните часове.

Режимът на тока ще продължи и днес заради стачката на служителите в Електрическата компания. Те протестират срещу орязването на част от заплатите им и на пенсиите им, както и заради факта, че държавата е замразила сключването на договори с нови служители.

Днес синдикалистите имат среща с министъра на заетостта Андреас Ловердос и ще говорят за пенсионно-осигурителната каса на Националната електрическа компания. От началото на годината пенсионно-осигурителната каса на служителите трябвало да вземе от националния бюджет 879 млн. евро за изплащането на пенсии, на социални надбавки и на бонуси, но правителството одобрило 710 млн. евро с обещанието, че останалите ще ги изплати до края на годината.

В стачката за първи път участват и директорите, тъй като мерките засягат и техните заплати заради въведената от правителство горна граница на заплащане. От тази наредба са засеганти над 200 директори, които губят между 20% и 55% от заплатите си. Освен тях са засегнати и 600 техници и работници от мините, понеже работят на смени и поради голямата липса на персонал при тях свръх работното време е нормален феномен. Така, техните заплати може да достигат до 7000 – 8000 евро.

 

Категории: АктуалноОбществоелектричество режим на тока
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus