Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ревизорите на сафари за укритите данъци

08 Март 2010 / 10:03:58  GRReporter
1034 прочитания

Правосъдието и Министерство на икономиката са на път да съберат дължимите пари от неизплатени данъци и да изпратят на съдебната скамейка големите „акули”. Към имената на големи длъжници на държавата, които са скрили милиони евро от данъчните служби се е прицелила Службата за борба с икономическите престъпления. Освен че данъчните инспектори искат да съберат неизплатените данъци, целта им е да изпратят на правосъдието тези, които укриват приходите си, тъй като това е углавно престъпление, когато сумата надвишава 150 000 евро.

През последния месец са съставени повече от 100 съдебни дела, а ревизорите преглеждат книжата дори на публични домове! Службата за борба с икономическите престъпления заедно с компетентния прокурор Параскевас Адамис са тръгнали на едно истинско данъчно сафари. В тази връзка броят на ревизорите се увеличи от 50 души на 65, като новите 15 души са прехвърлени от други служби, за да се извършва контрол по-често и по-бързо.

За първи път служителите проверяват дори градоустройството, данъчните и полицаите, за да установят дали не се бавят да декларират и да инкасират глобите или пък дали не пренебрегват съдебните решения. По сигнал на ревизор беше разкрито, че някои служби от градоустройството в област Атика се бавят да изпратят по местните Данъчни служби глобите, което в определени случаи води до големи загуби за държавната хазна, а понякога дори се бавят толкова, че случаите се отписват.

Прокурорите са натоварени и със задачата да проверят не само градоустройствените служби, но и полицейските участъци, за да проверят дали се изпълняват наказанията, които се отсъждат. В случаите, когато полицаите, данъчните или служителите в градоустройството не си вършат работата, срещу тях ще се съставят дела за неизпълнение на дълга, а ако се докаже, че са получили подкуп срещу тях ще се повдигат обвинения за подкуп, а в определени случаи за нелоялност в тежест на държавата.

В същото време служители от правосъдието искат наказанията за укриване на данъци да станата по-строги, се казва в статия на вестник Етнос. Според тях трябва да има степенуване на наказанията, защото не може да се дават десет години затвор за укриване на данъци в размер от 150 000 евро, както и за укриване на 1 млрд. От правосъдието подчертават, че трябва да се вземат по-резултатни мерки за контрол на офшорните фирми и предлагат да се поискат данни от банките, така че да се разкрият каналите, през които минават парите.

Поне 200 души от Службата за борба с икономическите престъпления всекидневно контролират магазини, нощни заведения, кафе-барове и т.н., за да проверят дали издават касови бележки.

 

 

Категории: АктуалноИкономикаданъциревизориофшор компании
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus