Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ресторант в Солун затвори под натиск на синдикалисти

20 Май 2010 / 11:05:09  GRReporter
2076 прочитания

Тротоарите на ъгъла на ул. Павлос Мелас и на ул. Стратигу Калари в Солун вчера на обед бяха празни. На големите витрини на ресторант Banquet се виждаха окачени два големи плакати написани от служителите, които гласяха: „Тези, които подкрепят работещите успяха да ги оставят на улицата” и „21 служители осъждаме незаконните действия, които ни оставиха без работа”.

В същото време Работническият център в Солун, представители на Федерацията на Хранителните и туристическите дружества в Солун, Пиерия и Халкидики обвиниха за пореден път собствениците на същия ресторант, който преди няколко дни е имал 29 служители за противозаконни действия и за спонтанното му затваряне.

Кафе-ресторантът затвори миналата събота, случаят стигна до парламента и в продължение на три седмици занимава вниманието на работническия център, на синдикалисти, на блогове, на стотици граждани и на информационни сайтове. Случаят започна, след като 26-годишен мъж, който работел като помощник сервитьор в ресторанта се оплака, че е бил уволнен, тъй като е отправил жалба до Трудовата инспекция с искане работодателите да му изплатят надбавките а празниците и с жалба, че са му забавили изплащането на заплатата, съобщава вестник „Катимерини”.

Собствениците на ресторанта признават, че са сгрешили, че не са го наели според правилата на работа и твърдят, че са го наели на работа, тъй като са видели, че има нужда от пари. От синдикатите застават на страната на 26-годишния мъж и в негова подкрепа на 23 април се събират стотици демонстранти пред ресторанта с искане той да бъде взет обратно на работа. Под натиска на протестиращите, собственикът подписва наново договор с помощник-сервитьора. Но след няколко дни го уволнява, „защото не сътрудничи и не се съобразява с програмираните смени на ресторанта.”

Оттогава всеки ден група от 30-50 души, които подкрепят уволнения, застават пред ресторанта и  с плакати и високоговорители скандират в часовете, в които ресторантът е бил отворен. Хората, които живеят наоколо започват с оплакванията, минувачите се бунтуват, клиентите изчезват, а служителите искат намесата на Работническия център в Солун.

Работещите се разделят на две групи – седем души подават жалби до Инспекцията по труда за нарушения от страна на работодателя във връзка с изработени екстра-часове и нощни смени, но продължават да работят, а останалите 21 души отреагирват срещу синдикалистите и срещу всекидневните освирквания от страна на протестиращите пред ресторанта, подкрепяйки правото си да работят.

„Викат ни, че сме предатели, защото работим” казва сервитьорка в ресторанта. Демонстрациите пред ресторанта продължават три седмици и създалото се напрежение води до изчезването на клиентите. Историята завършва със закриването на ресторанта и уволнението на служителите, тъй като собствениците казват, че не могат да гарантират сигурността на клиентите, на работещите, на търговците наоколо и на съседите. Един от собствениците казва, че тези действия на синдикатите са си чисто изнудване. „Започнахме бизнеса преди две години и инвестирахме 800 000 евро, които си бяхме направили сметката, че трябва да ги изплатим за две години, но не можем да работим в тези условия... Как да реагираме? Това е абсурдът в своето величие!”

„Това е изнудване от страна на работодателя, който писмено обеща да приложи трудовото законодателство, пристъпи обвързването си и затвори ресторанта” заяви 26-годишният помощник сервитьор. Две от жените, които са работели в ресторанта, а сега са безработни също направиха своите изказвания. Чужденка, която миела чиниите сподели, че „от десет години живея в Гърция и през последните две години се чувствах сигурна ”, а Дина Боядзоглу каза „и ние останахме без работа сега, а в същото време ми текат сметки и задължения за децата и за изплащането на заеми...”

Снимкa: Palladion

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus