Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Решения за четирите банки, които трябва да увеличат акционерния си капитал

17 Март 2014 / 15:03:37  GRReporter
1057 прочитания

Представители на Банка Пиреос и Alpha Bank са „тръгнали на лов“ в Европа и САЩ, в търсене на необходимите капитали за увеличаване на акционерния капитал на финансово-кредитните институции.

Първите сигнали са много окуражаващи, тъй като според източници, чуждите фондове са проявили жив интерес към участие в увеличаването на капитала.

Едновременно с това обаче те са се интересували от въпроси като бъдещето на банките, перспективите за гръцката икономика, необслужваните кредити и политическите рискове. Това са основните въпроси, за които чужденците са искали настойчиво отговори.

Що се отнася до перспективите за гръцката икономика, чужденците очакват на първо място първоначалната оценка на Standard & Poors, която най-вероятно ще бъде готова следващия петък. Оценка, която ще зададе тона на чуждестранните рейтингови агенции и с някои уточнения ще предреши оценките на останалите две (Moody's, Fitch).

Според последни данни, става въпрос за преразглеждане от страна на Standard & Poors на картината на гръцката икономика от неутрална в положителна, като приятна и окуражителна изненада би представлявало евентуалното повишаване на оценката с един пункт.

По-късно, на 4 април, и Moody's ще оцени кредитния рейтинг на Гърция.

А на 23 май ще последва и оценката на Fitch, като има вероятност агенцията да повиши кредитния рейтинг на страната в навечерието на изборите за Европейски парламент, ако се предположи, че иска малко да помогне на правителството.

Банка Пиреос има за цел да намери 1,75 милиарда евро, за да погаси 750 милиона евро (от привилегированите акции), или 757 милиона евро при по-неблагоприятния сценарий.

Според сигурни източници, пет силни хедж фонда (Baupost Gorup, York Capital Management, Wellington Capital Management, Stratford Capital и Paulson Co) са заявили интерес към увеличаването на капитала, като при това са поискали по-големи от предвиденото суми.

Случаят с Банка Пиреос е най-доброто потвърждение за интереса на чужденците към развитието на събитията във финансово-кредитната система на Гърция. Както поемателите на емисии облигации, така и мощни чуждестранни компании, като Deutsche Bank, Goldman Sachs, подсилват господстващата оценка на пазара. Освен това всеобща тайна на пазара беше твърдението от петък следобед, че Банка Пиреос «е осигурила тези 1,7-1,8 милиарда евро», с всички произтичащи от това последствия.

Alpha Bank ще привлече 1,2 милиарда евро и с този капитал ще погаси 940 милиона евро (от привилегированите акции), като ще покрие и неблагоприятния сценарий от стрес-тестовете в размер на 560 милиона евро.

Решение бе открито и в случая с Eurobank след споразумението, до което достигнаха в събота правителството и тройката, а скоро в парламента ще бъде придвижен проектозаконът, който ще открие пътя за увеличаване на акционерния капитал с около 3 милиарда евро.

В Attica Bank може би най-основният регулатор е Пенсионният фонд за инженери и изпълнители в областта на обществените поръчки за строителство (ТСМЕДЕ), който участва вече с 51% в акционерния капитал на банката. На практика Фондът или ще пристъпи, или ще бъде принуден да пристъпи към намаляване на процента си до 33%-35% чрез продажба на дялове на стратегически инвеститор. Това е необходимо, защото без стратегически инвеститор банката трудно ще преодолее проблемите. При този вариант стратегическият инвеститор би могъл да придобие 33% от Attica bank като получи процент както от Пенсионния фонд за инженери и изпълнители в областта на обществените поръчки за строителство, така и от пазара. Това са варианти и възможности, които вече се проучват от управата на банката.

 

 

 

Категории: банки решения акционерен капитал чужди фондове
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus