Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Рекордни загуби от 28 милиарда евро за банките след участието им в PSI

21 Април 2012 / 14:04:38  GRReporter
2071 прочитания

Рекордни загуби, достигащи 28 милиарда евро, обявиха вчера четирите най-големи гръцки банки – Националната банка, Alpha Bank, Eurobank и Банка Пиреос, поради участието си в обмяната на гръцките облигации (PSI+), но и като цяло поради негативните последствия на финансовата криза върху тяхната дейност.

В свои изявления високопоставени служители на най-големите гръцки банки достигат до едни и същи констатации:

- Осъществяването на програмата за обмяна на гръцките държавни облигации е имало особено негативни последствия върху финансовите резултати и собствените капитали на гръцките банки, но техен национален дълг е било да дадат своя принос в това начинание, за да може страната да излезе от кризата.

- Преодоляването на негативните последствия от PSI, както и на последствията от икономическата криза върху регулаторния капитал на банките е предвидено в новата икономическа програма с гарантирането на капиталовата адекватност на гръцките банки.

- Извършването на рекапитализацията на гръцките банки ще спомогне за увеличаване ликвидността на пазара и финансирането на инвестиционни проекти на гръцките фирми, като по тази начин ще подпомогне постепенното възстановяване на гръцката икономика. Като цяло се създават условия за съществено преструктуриране на банковата система, за да стане тя по-здрава и ефективна, и да увеличи своята роля в развитието на икономиката.

- Банките се ангажират да спомогнат за финансирането на гръцката икономика, на домакинствата и фирмите, така че да започне дългоочакваното развитие на гръцката икономика.

След като бяха обявени финансовите резултати на банките, вниманието се обръща към начина на рекапитализацията им. Този въпрос бе обсъден в четвъртък по време на срещата на премиера Лукас Пападимос с управителя на Банката на Гърция Георгиос Провопулос.

Параметрите и изобщо процедурата на рекапитализация ще бъдат включени в специален нормативен акт на министерския съвет, а Банката на Гърция от своя страна ще определи размера на сумата, с който ще трябва да се увеличи капиталът на всяка финансово-кредитна институция, за да изпълни изискванията за капиталова адекватност.

Според прогнозите на Международния валутен фонд, общите капиталови нужди на гръцките банки се определят на 50 милиарда евро.

В първоначалния график бе заложено до края на март да са окончателно оформени плановете за устойчивост на гръцките банки, за да може да бъдат избрани тези банки, които могат да получат държавна помощ. До края на април банките трябва да са подали своите проекти за капиталовата помощ, в която трябва да се включат и съществуващите акционери.

Премиерът Пападимос: Рекапитализацията на банките е необходимо условие

В изявление на международния конгрес, проведен в Атина, премиерът Пападимос подчерта:

«Ако банките искат финансова помощ от държавата, трябва да увеличат финансирането на малките и средни предприятия. А ако малките и средни предприятия искат банкови кредити, трябва да защитят заетостта и да увеличат работните места».

»И двете са в полза на икономиката и обществото ни. И ако не се случат, банките и предприятията ще функционират в една икономика, която постоянно ще се свива, и няма да допуска нито развитието, нито рентабилността им».

„Рекапитализацията и увеличаването на ликвидността на банковата система са необходими условия за финансовото подсигуряване на икономиката и на малките и средни предприятия. А увеличаването на финансирането на малките и средни предприятия е свързано със създаването и защитата на работните места. Това са много съществени условия, заедно с прилагането на икономическата програма, за да може Гърция да премине колкото е възможно по-бързо към възстановяване и устойчиво развитие на икономиката”, спомена премиерът.

По отношение на загубите, които четирите най-големи гръцки банки претърпяха вследствие на PSI, може да се посочат следните конкретни стойности.

Националната банка на Гърция отчете 12,35 милиарда евро загуби за 2011 в резултат от участието си в програмата за обмяна на гръцките държавни облигации.

Номиналната стойност на допустимите ценни книжа, участвали в процедурата по опрощаване на гръцкия дълг, достигна 14,8 милиарда евро. В резултат на това обезценяването им със 75% доведе до загуби за банката в размер на 11,78 милиарда евро.

Освен ценните книжа обаче, участвали задължително в окастрянето, управата на Националната банка пристъпи доброволно към допълнително обезценяване на облигации в размер на 1,17 милиарда евро (след облагането с данъци).

Освен това, в очакване на финализирането на нормативната рамка за отсрочените данъци, Националната банка не е добавила към финансовите резултати данъчното облекчение в размер на 1,3 милиарда евро, което ще ограничи загубите от PSI+.

Нетна загуба в размер на 3,81 милиарда евро за финансовата 2011 отчете Alpha Bank, в резултат на обезценяването на облигации в размер на 3,83 милиарда евро от участието й в програмата за опрощаване на гръцкия държавен дълг.

Този факт доведе до намаляването на индекса на основните собствени капитали  (Core Tier I) до 3,0%, и на индекса за капиталова адекватност до 5,5%.

Категории: икономическа криза PSI гръцки банки загуби рекапитализация Лукас Пападимос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus