Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Рекорди в туризма, укриването на данъците и черния пазар на труда в туристическите региони

20 Юли 2013 / 10:07:42  GRReporter
1001 прочитания

През юни в Гърция е отбелязала рекорден брой туристи. Според първите информации на летищата в Ираклио (Крит), Родос, Закинтос и Корфу само в тези 4 дестинации са повече от един милион и са с 14,7% повече в сравнение с юни 2012. Най-много са се увеличи туристите на Крит (19,8%), следват Родос с 18,4%, Закинтос (12,5%) и Корфу- с 8,2% . Голямо увеличение има и на туристите на Миконос и Кефалония. Прогнозите са, че 2013 ще е рекордна година, тъй като се очаква туристите през лятото да надминат 17 милиона. Частично това се дължи и на събитията в Египет и Турция.

Според британския вестник Гардиън, само туристите на големите круизни кораби, които идват от САЩ, са се увеличили с 40%. Освен това, туристическите агенции са продали с 1 милион повече самолетни билети за Гърция. Само от Русия се очакват 1,2 милиона туристи – което е увеличение с 230% в сравнение с миналата година. Това увеличение е толкова голямо, че Съюзът на гръцките туристически фирми е наел допълнително 20 служители, които да помагат при издаването на виза. Според председателя на Съюза Андреас Андреадис, увеличението на броя на руските туристи се дължи на вдигането на ограниченията при издаването на визи. Увеличени са и резервациите от германия с около 15%. Според Гардиън това се дължи и на призива на канцлера Ангела Меркел към сънародниците й да посетят Гърция. А немската авиокомпания Луфтханза избра Атина за първия полет на най-големия самолет в света Боинг 747-8.

Наред с рекордното увеличение на туристите рекорди бележи и укриването на приходите от туристическите дейности. Може остров Родос да е известен като „островът на рицарите”, но туристическите му фирми са далече от „рицарското” поведение като данъкоплатци. Според информация на Службата за борба с икономическите престъпления, в рамките на съответните проверки на туристическите региони през лятото (извършени в периода 15 юни-15 юли) Родос заема първо място в списъка с най-много нарушения на данъчните закони.

По-конкретно, проверени са 1088 фирми, свързани с обслужването на туристи- заведения, фирми за обслужване на плажовете, за морски спортове, нощни центрове, хотели, стаи под наем. На остров Родос процентът на нарушенията възлиза на 84,62%. Тоест,  8 от всеки десет фирми на острова укриват данъци по един или друг начин, и това се случва въпреки факта, че Родос е една от най-популярните туристически дестинации на Гърция и като такава извлича най-голяма полза от тазгодишното рекордно увеличение на туристите от чужбина.

На второ място в тази класация  се намира остров Закинтос, където процентът на нарушителите е 80%, а първата тройка се допълва от остров Санторини със 77,14%.  Освен на Санторини, висок процент на нарушителите се отбелязва  и на други кикладски острови. В списъка на Службата за борба с икономическите престъпления на челни места са Тинос (72,73%), Парос (68,18%) и Сирос (57,9%).

Общо в цялата страна са констатирани 538 фирми-нарушителки с общо 2473 нарушения. След съответното прокурорско нареждане,  Службата е обърнала особено внимание на контрола на луксозните комплекси.  Разкритията са направо апокалиптични. Декларирани са съответно много по-високи разходи за изграждане, както и много по-ниски наеми от действителните, а  партидите за електричество са регистрирани на малки земеделски жилища. Има и случаи, в които изобщо не се декларира туристическа дейност. От проверките, извършени на повече от 50 луксозни жилища, особено характерен е примерът на туристическа агенция, която е извършила 17 нарушения. Тя е отдавала под наем луксозни жилища през интернет без да декларира съответните приходи пред местната данъчна администрация.

Освен споменатите дотук нарушения, контролните органи са открили 1680 наети служители без осигуровки, от общо 4818 проверени служители в 1345 фирми от туристическия бранш (таверни, барове, нощни центрове, хотели, фирми за морски спортове, туристически агенции) в различни райони на страната. Тоест един от всеки трима служители е бил неосигурен в момента на проверката, и то в момент, когато е в сила програма за субсидиране на 10 000 работни места в туристическия бранш. Според информациите на службата, наложени са парични глоби в размер на 995 000 евро.

Категории: туризъм рекорди укриване на данъци Родос Закинтос Санторини
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus