Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Реклама по време на криза

31 Май 2010 / 12:05:59  Виктория Миндова
2788 прочитания

Икономическата криза и масовата истерия, че гърците обедняват светкавично отвори нови хоризонти за creative директорите в рекламните агенции в страната. Ако само до преди година можехме да видим реклами, които промотират лукса и високото качество, то днес повече от всякога основна тема на всеки рекламен спот е „Вижте колко изгоден е нашият продукт!” От верото за чинии, през банковите услуги, до огромната (и най-вероятно все още скъпа) лека кола, рекламната индустрия се е впуснала в изкуството на убеждаване, че представеният продукт, услуга или стока има най-добрата цена на пазара.

Предфалитното състояние на страната и упоритостта на германците да не дадат до последния момент финансова помощ на закъсалата Гърция създаде нови „символи на злото” в модерната народопсихология на обикновения грък. Пример за това е лицето Ангела Меркел, която се бе заинатила да не плаща сметките на разпищолените гърци.  Това доведе не само до неблагоприлични коментари по неин адрес в общественото пространство тук, но дори роди и реклама за сметка на германските стоки и по-точно автомобили. Една корейска марка леки коли се възползва от изострянето на тона в германско-гръцките отношения и направи рекламен спот, в който демонстративно се закрива лицето на германския канцлер на голям билборд  с новата евтина оферта на рекламираната марка леки коли. Символизмът е, че дори в трудните икономически времена, корейският бранд предлага на потребителя качество на по-добра цена от германските конкуренти.  

Нещата стават още по-забавни с новите оферти на някои гръцки банки, които решиха да представят в рекламните си кампании дълбоката си съпричастност към бедните държави служители. След приемането на строгите икономически мерки на правителството, които включваха десет процентово намаляване на добавките към заплатите (не дори самите заплати) за тези, които получават общ месечен доход над две хиляди евро, се дигна голям шум. Това също вдъхнови рекламните агенции и маркетинговите отдели на банките, които разработиха чисто нови програми специално за държавния сектор. Една подобна програма е на известна гръцка банка, която дава възможност на служителите на държавна работа да спечелят 10 хиляди евро, ако си отворят сметка за изплащане на заплата при тях. „Един на всеки десет печели 10 хиляди евро. Върнете си това, което загубихте,” призовава служещите в държавния сектор рекламният слоган, докато служителите в частният кучета ги яли. Те нямат шанс да спечелят, защото не са имали кой да ги уреди на сигурна държавна работа.

Черешката на тортата обаче е рекламата, която безпощадно се върти в последните поне четири месеца за събиране на помощ за погасяване на държавния дълг! „Гърция не е безучастна,” гласи рекламният клип за Фонд „Солидарност” за погасяването на външния дълг. В него гръцките граждани и бизнес среди се призовават да дадат своята доброволна лепта и заедно да намалят външния дълг, като внесат каквато и да е сума пари в специални отворена за тази цел банкова сметка.

Ако до сега не сте чули колко дължи Гърция на външни кредитори, това може да ви изглежда като една добра инициатива. Но ако се вгледаме в същността на нещата ще видим, че Гърция дължи над 310 милиарда евро и идеята за този Фонд „Солидарност” може да изглежда смешна, дори налудничава. Но рекламата се върти неуморно в държавни и частни телевизии – сутрин докато гледаш ранните новини и си пиеш кафето, следобед в рекламните брейкове на клюкарските предавания, вечер точно преди края на късния филм преди да те унесе сънят. Явно посланието на натрапчивия рекламния клип е пробил защитата на здравия разум след като през април тази година от пресцентъра на парламента обявиха, че две братчета на  шест и осем години отишли заедно с баба си и дарили събраните от тях парички на фонда за погасяване на дълга. Сумата била около 20 евро и според известието председателя на парламента Филипос Пецелникос толкова се трогнал като научил за добрата постъпка на децата, че ги поканил на официална среща широко отразена в медиите и им подарил по една книга.

Примерът с фонда за погасяване на външния дълг показва, че колкото и да е абсурдна идеята с правилната реклама може да се постигнат неочаквани резултати, като две деца да си отворят касичките – прасенца, за да изплатят дълговете на страната.

Категории: ИкономикаПазариОбщество
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus