Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Рекапитализацията на Националната банка на Гърция стартира

30 Май 2013 / 15:05:46  GRReporter
1321 прочитания

Националната банка на Гърция (NBG) се опитва да събере 1,17 милиарда евро от частни инвеститори. Начална цена на акциите на Атинската борса е 4,45 евро и набирането на нови инвеститори ще се проведе между седми и тринадесети юли тази година. Според последната информация NBG е събрала в специална сметка 800 милиона евро частни капитали от повече от 350 бизнесмени и предприятия. Сега предстои да разпрати 270 хиляди писма до малките акционери, за да ги прикани да участват в рекапитализацията.

Банката има четири седмици, за да набере нужните средства и да запази частния си характер. В противен случай NBG, която доскоро беше най-голямата финансова институция в страната, ще бъде национализирана.

Банката има четири седмици, за да набере нужните средства и да запази частния си характер. В противен случай NBG, която доскоро беше най-голямата финансова институция в страната, ще бъде национализирана и пълната стойност на рекапитализаця ще се поеме от Гръцкия фонд за финансова стабилност. Той се финансира със средства от помощната програма на Европа и Международния валутен фонд за Гърция.

След обмяната на акции с Eurobank, NBG има още 50 хиляди допълнителни инвеститори, които за първи път ще станат акционери в банката, съобщава Нафтемборики. Финансовите анализатори твърдят, че със събраните до момента частни средства банката може да преодолее 10-процентовата бариера, но търси допълнителни капитали, за да не се наложи да издава конвертируеми облигации (Coco’s). Гръцките медии предават, че в рекапитализацията на NBG е взел участие и група Лацис, както и някои хедж фондове.

Към 10 април тази година физическите лица от чужбина са държали 35,5% от акционерния капитал на Националната банка на Гърция, частните инвеститори са били 45,8%, осигурителните дружества и държавните институции държат 13%, а юридически лица в чужбина имат 5,6% дял в банката. Засега се смята, че NBG се стабилизира, привлича нови акционери, намалила е разходите си и е подобрила съотношението на кредитите към депозитите.

Междувременно банка Пиреос обяви, че ще извърши reverse split и ще замени всеки 10 стари акции с една нова с цена от 1,7 евро. От банката обявиха, че след подписването на сделка с две големи международни финансови институции са осигурени 570 милиона евро частни капитали. Сега целта е да се съберат допълнително 163 милиона евро, за да се избегне издаването на конвертируеми облигации.

Управителният съвет на Пиреос реши да повиши номиналната стойност на обикновените акции от 30 евроцента на три евро, като в същото време ще намали акциите в обръщение. След обръщането на акциите, инвеститорите ще имат право на записване за 35,7 нови акции за всяка стара.

Eurobank се оказа единствената банка между четирите най-големи финансови институции в страната, която не се опита да набере 10% частни капитали от общата сума, нужна за рекапитализацията. В резултат на това държавата в лицето на Гръцкия фонд за финансова помощ стана основен акционер в банката. Въпреки привидно лесния начин, по който Eurobank реши проблемите си с липсата на капитали, явно нещата не са толкова прости. От финансовата институция обявиха, че извънредното общо събрание няма да се състои на обявената предварително дата 30 май 2013, а ще се измести за сесията на редовното заседание на институцията на 27 юни тази година. Управлението се позовава на технически пречки за свикване на общото събрание. Според него заседанието не може да се проведе, защото новите акции на банката не са изнесени още на Атинската борса, въпреки че процесът по нейната рекапитализация приключи.

Рекапитализацията на банките е само първа крачка в процеса на тяхното оздравяване, предупреждава председателят на централната банка на Гърция, Георгиос Провопулос. В следващите месеци банковата система ще е изправена пред нови предизвикателства. “След като са осигурили силна капиталова база, банките трябва да оптимизират управлението на новите структури, за да се постигнат максимални синергии. Ще се представят редовни доклади на тримесечна база за тяхната дейност пред Банката на Гърция и трябва да се подготвят за идващите стрес тестове в края на годината”, предупреждава Провопулос.

Категории: ИкономикаПазари банки Гърция рекапитализация криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus