Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Рекапитализацията на Alpha bank върви успешно

25 Април 2013 / 12:04:22  GRReporter
1293 прочитания

Местни и чуждестранни инвеститори гласуват доверие на Alpha bank и тя се приближава все по-бързо до поставените цели за рекапитализация от свободния пазар. По всичко личи, че финансовата институция ще успее не само да покрие нужните й 10% от частни инвестиции в процеса на повишение на капитала, но те може да достигнат и 12%.

Според обявената публично информация Alpha bank има нужда от 4,57 милиарда евро повишение на капитала, за да отговори на изискванията на надзора. За да запази частния си характер, банката трябва да набере 10% от тази сума сама от повишение на акционерния капитал и привличане на частни инвеститори. Останалата част от капиталите ще бъдат дадени от Гръцкия фонд за финансова стабилност. Той управлява средствата за банките, отпуснати от европейския механизъм за финансова помощ и води процеса на оздравяване на гръцката финансова система.

Банката вече е събрала значителна сума от частни гръцки предприемачи и индустриалци, които са готови да станат акционери в новата схема. Участията на новите инвеститори се движат между пет и десет милиона евро. Според предвижданията след рекапитализацията, Alpha bank ще събере 550 милиона евро от частни капитали и ще покрие не с 10%, а с 12% повишаването на капитала от свободния пазар.

Междувременно управлението на банката продължава контактите си с малките акционери. Те надвишават 130 хиляди в цялата страна и Alpha bank ги поощрява да подкрепят процеса по рекапитализация. В поредица от представяния изпълнителният директор на банката Димитрис Манцунис информира дребните акционери за възможностите, които гаранциите (warrants) дават на инвеститорите. Те дават възможност на новите акционери да получат общо десет акции с включването в повишението на акционерния капитал. Със закупуването на една нова акция, инвеститорът получава и гаранция (warrant), която съдържа в себе си десет акции на новата рекапитализирана банка.

В момента управлението на институцията провежда кампания, за да обясни предимствата, които може да даде участието на малките акционери в повишаването на капитала. Гаранциите ще могат да се търгуват на Атинската фондова борса. По този начин инвеститорите ще могат да получат печалба от обикновената им продажба или да изчакат, за да получат по-голям дял в банката на по-късен етап.

Ако всичко върви гладко, показателят за капиталова адекватност на финансовата институция ще достигне 13,7% след края на рекапитализационния процес. Банката ще разполага с достатъчно капиталови резерви, за да покрие бъдещи рискове. Синергиите, които могат да възникнат от друга страна от сливането на Alpha bank и Emporiki се изчисляват на 250 милиона евро. Те дават възможност акциите на банката да се покачат в близко бъдеще, оценяват гръцки финансови анализатори.

В края на 2012 резервът на Alpha bank беше 4,6 милиарда евро, а коефициентът на покритие на депозитите е 52%, като се вземе предвид и финансовия портфейл на Emporiki. За да набере 550 милиона евро от частни инвеститори, банката пусна на търг преференциални акции на стойност 457 милиона евро и 93 милиона евро за допълнително частно финансиране.

“Критичните решения ще се вземат до края на април. След рекапитализацията банките ще станат силни и динамични, за да могат да подкрепят икономиката и да влязат в ролята, която им е отредена – да финансират реалния бизнес”, заяви с решителност председателят на Банката на Гърция Георгиос Провопулос, който посети президента на републиката Карлос Папуляс.

Това мнение не споделят по-голямата част от малките и средни предприемачи в страната, които вече повече от две години не могат да вземат заем за развитие на дейността си. Ниската ликвидност и липсата на достъп до свободния капиталов пазар ограничи значително възможността на местните финансови институции да дават кредити. Търговци и предприемачи не очакват нещата драстично да се променят след края на рекапитализацията. Самият процес има за цел да попълни дупки в бюджетите на банките, създадени след преструктурирането на външния дълг (PSI), а не да намери евтино финансиране за отпускане на кредити с приемливи лихви.

Категории: ИкономикаКомпании Alpha bank рекапитализация Гърция финансова помощ
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus