Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Рецесията се задълбочава, политическите игри продължават

07 Септември 2012 / 18:09:19  GRReporter
1320 прочитания

Рецесията за второто тримесечие на годината достигна 6,3% от БВП с базови цени от 2005, сочат данните на Националния статистически институт в Гърция. В същото време потреблението на домакинствата се е свило с 7,2% за същия период в сравнение с нивото от 2011, а брутните инвестиции са намалели с 19,4%. Единственото положително влияние на кризата е, че бавно и полека намалява и търговския дефицит на страната и до края на юни тази година той е спаднал с почти 40%. Износът също е пострадал до известна степен и намалението е малко над 4%, а загубите във вноса на суровини достига 12,3%.

В петък тази седмица в Атина идват ръководителите на надзорната тройка от Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия. Съкращенията на работните места и намалението на разходите в държавния сектор ще са двете основни теми, които ще бъдат обсъдени с правителството. Според плана за действие до края на годината трябва да бъдат освободени около 30-35 хиляди заети в публичната администрация. Това са главно служители в близка до пенсионната възраст. Те трябва да се напуснат доброволно, като получат някои допълнителни стимули за предсрочно пенсиониране. Засега правителството остава отрицателно настроено към този план, но по всичко личи, че кредиторите не са готови да отстъпят. С тази мярка трябва да се спестят около 167 милиона евро на бюджета. До 2015 публичният сектор в Гърция трябва да оперира по-ефективно с 150 хиляди държавни служители по-малко според договорката за финансова помощ.

Другият голям проблем, който правителството трябва да преодолее е съкращението на заплатите във всички сфери на публичната администрация. Там държавното управление среща сериозен отпор от всички засегнати групи. Без консенсус завърши срещата на финансовия министър Янис Стурнарас с представители на митническите работници и данъчните служители. Те настояват да бъдат изключени от плана за съкращения. Такива са изискванията и на полицаите, пожарникарите, лекарите, бреговата охрана, прокурорите, съдиите и преподавателите в държавните образователни заведения на всички нива. Синдикалните организации заявяват, че са готови на всички позволени от закона протестни действия, за да осуетят осъществяването на съкращенията, а премиерът Андонис Самарас (Нова Демокрация) дава ясен сигнал, че този път управлението няма да прави отстъпки.

В същото време останалите две партии, които участват в тристранното коалиционно правителство започват да бият отбой. В официално писмо на ПАСОК до правителството се казва: “Предложените мерки за съкращения на пенсиите и заплатите имат хоризонтален характер, който е особено несправедлив и наранява хората с най-ниски пенсии и заплати. Важно е да се отбележи, че намаленията, които засягат пенсионерите осигурени от земеделските фондове, но и други пенсионни каси стигат 14%.” Забележките на ПАСОК изглеждат особено лицемерни, ако се вземе предвид, че последните две правителства социалистите бяха в управление и първи инициираха намалението на заплатите в частния сектор, без да вземат сериозни мерки за намалението на раздутите държавни разходи. В петата година от кризата в Гърция и задълбочаващата рецесия бюджетните съкращения трябва да са много по-драстични, за да може да се намали ножицата между приходи и разходи в държавния баланс, коментират местни анализатори.

Демократичната левица на Фотис Кувелис от своя страна се опитва да играе и от двете страни на фронта. От една страна поддържат идеята, че мерките, които парвителството се готви да въведе са социално несправедливи и тежки, но не пропуска да отбележи, че страната не може да продължи да функционира без следващия транш от 31 милиарда евро от финансовата помощ от Европа. “Демократичната левица ще продължи да се бори извън и вътре в правителството за предоговаряне на Меморандума и на пакета мерки от 11,6 милиарда евро. Той включва антисоциални и несправедливи мерки, но ние искаме кредиторите ни да отпуснат време и ресурси, за да може сегашните мерки да се компенсират от средства от борбата с корупцията и от укриването на данъците и така да излезем от омагьосания кръг на повтарящата се рецесия”. Демократичната левица не се противопоставят категорично на правителството, но заявява, че ще вземе участие в протеста на Синдиката на служителите в частния сектор за връщане на Колективните трудови договори.

В неделя премиерът Андонис Самарас свиква среща на политическите лидери, които поддържат правителството и на нея се очаква да се разясни кой каква позиция защитава. Междувременно в петък Атинската фондова борса завърши с фойерверки и ръст от 2,14%. Главният показател достигна 693,49 пункта, а оборотът достигна 49,5 милиона евро. Печеливши се оказаха банковият сектор (+5,6%), комуналните услуги (+10,5%), суровините (+6,7%). Най-големи загуби отбелязаха акциите на фирмите в хранително-вкусовата промишленост (-3,4%).

Категории: ИкономикаПазариПолитика тройка рецесия криза Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus