Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Рецесията на гръцката икономика достигна 4,6% през второто тримесечие на 2013

12 Август 2013 / 14:08:22  GRReporter
843 прочитания

Рецесията на гръцката икономика достигна 4,6% през второто тримесечие на 2013, според данните, публикувани в понеделник от Гръцката статистическа служба (ЕЛСТАТ).

Както става ясно, рецесията се забавя, тъй като през първото тазгодишно тримесечие Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е намалял с 5,6%.

Отбелязва се, че през цялата 2012 БВП е намалявал с над 5,7% (до 6,7%).

По-конкретно въз основа на наличните данни ЕЛСТАТ съобщава, че през второто тримесечие на 2013 БВП е намалял като обем с 4,6% в сравнение със същия период на 2012.

БВП от първото тримесечие на 2013 е преразгледан въз основа на данните за сметките на държавния бюджет от първото тримесечие (изготвени в края на юни), както и на по-нови оценки на краткосрочните показатели.

Същевременно представител на германското финансово министерство посочва, че съвсем скоро тройката е извършила обстоен преглед на напредъка на гръцката икономика и е решила, че Гърция изпълнява всички критерии.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле

«Затова министерството на финансите не вижда причина да се обсъжда каквато и да било промяна или адаптация на спасителната програма за Гърция», заявява експертът и допълва, че Гърция ще приложи програмата както е била договорена. Той напомня все пак, че финансовите министри от страните в еврозоната вече са обещали по-нататъшна подкрепа за Гърция.

С това изявление изглежда Берлин опровергава вътрешен документ на Централната  Банка на Германия, публикуван от списание Der Spiegel, в който става дума за необходимостта от отпускането на допълнителен заем на Гърция «най-късно до 2014», като същевременно се смята, че при отпускането на последния транш с икономическа помощ за Атина господстващи са били политическите критерии. Освен това изглежда Бундесбанк изразява съмнения относно реализирането на програмата, както и за волята на Гърция да пристъпи към осъществяване на необходимите реформи.

 

 

 

Категории: рецесия гръцка икономика спасителен заем финансово министерство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus