Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Рецесията и безработицата растат, но средната пенсия остава 907 евро

07 Юни 2013 / 18:06:03  GRReporter
1533 прочитания

Икономиката на Гърция продължава да се свива. Въпреки всичките положителни послания на правителството и Брюксел, истината остава една – Гърция продължава да губи производителна сила и да се огъва под натиска на кризата. Строгите мерки за фискална консолидация, високите данъци, ниското потребление и слабият интерес на силни инвеститори към активите на страната се оказаха решаващи за задълбочаването на рецесията.

В първото тримесечие на 2013 рецесията е 5,6% от БВП, предава Националния статистически институт в Гърция (ELSAT). Безработицата през март е достигнала 26,7%, което показва известно подобрение в сравнение с февруари 2013, когато същият показател беше 27%. Безработните в Гърция надминават по официални данни 1,3 милиона души. Общо хората в работоспособна възраст в страната достигат 3,58 милиона души. За една година, от март 2012 до същия месец 2013 безработните в страната се увеличиха с 246 хиляди души. Почти 10% от общия обем на безработните са хора, които не работят и не си търсят вече работа.

Междувременно Гърция се нарежда на първо място между страните от еврозоната с граждани заети на свободна професия. Средната стойност на Европейския съюз на заетите на свободна професия е 15,2% от общия пазар на труда. Същата стойност за Гърция достига 32%. На второ място е Италия с 23,4%, следват Португалия с 21% и Румъния с 20%. Най-ниската стойност в Европа на заетите на свободна професия спрямо целия пазар на труда в страната заемат Естония (8,3%), Люксембург (8,4%) и Дания (9%).

Проблемът със заетите на свободна професия или самоосигуряващите се (както са известни) е, че е много трудно да се докаже реалния им доход. В Гърция е установено, че групата на заетите специалисти на свободна професия (частна лекарска практика, юридически услуги, техници и т.н.) е тази, която най-рядко декларира пълната сума на припечеления през годината доход. Големият обем на самоосигуряващите се, съчетан с лошия данъчен контрол е едно от най-големите предизвикателства пред държавното управление. Същото мнение споделя и надзорната тройка от Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейския съюз.

Въпреки всички негативни макроикономически фактори остава една добра новина за гръцките граждани. Според новата единна система за плащане на пенсиите ИЛИОС, средната пенсия в Гърция продължава да се задържа над прага на бедността. Тя достига 907,65 евро и е средно аритметично от най-ниските и най-високите пенсии, които се изплащат в държавата.

Независимо, че икономиката продължава да се свива, Атинската фондова борса преживява един малък ренесанс. В петък финансовият пазар приключи с 0,98% ръст, като борсовият показател достигна 986,1 пункта, а оборотът надмина 45 милиона евро. Печалби отбелязаха секторите на технологиите (+3,37%) и на храните и напитките (+3,3%). Най-лошо се представиха банковият сектор (-2,58%), химическата индустрия (-1,78%) и здравеопазването (-1,33%).

Категории: ИкономикаПазари борса безработица рецесия пенсии Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus