Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Разследват 32-ма съмнително богати депутати

23 Септември 2012 / 10:09:40  GRReporter
1252 прочитания

Министерството на финансите, в сътрудничество с неделните вестници, се опитва да намали неприятните впечатления, създадени от така наречения "Списък на 32-мата", като се опитва да дезориентира общественото мнение. Става въпрос за 32 имена на политици, проверявани, поне на теория, за незаконно забогатяване. Списъкът се разследва от икономическата полиция. На кориците на неделните вестници се появиха отделни имена, "случайно" изтекли. На практика обаче, в никой от репортажите, рекламирани на кориците, няма списък, съдържащ имената на проверяваните политици. Напротив,  споменават се добре познати и обсъждани случаи, като този на съпруга на Дора Бакояни, Исидорос Кувелис, който вече е в ръцете на правосъдието и следователно не е в списъка, или пък на Спилиос Ливанос, Михалис Ляпис, Йоргос Вулгаракис, Вангелис Меймаракис.

Службата за борба с икономическите престъпления (СБИП) и Министерството на финансите потвърдиха съществуването на списъка, който обаче според самия министър Янис Стурнарас се променя непрекъснато. В края на тази седмица от парламента уточниха, че няма да правят изявления, докато не приключи проверката и не се уточни вината на тези лица.

Междувременно, заместник-прокурорът от Върховния касационен съд (ВКС) започна предварително разследване, за да се докаже съществуването на този списък и дали в него се съдържат  имена на политици. Неофициално обаче се твърди, че от ВКС са предпазливи относно случая и дали действително са събрани  доказателства за вина

В края на седмицата депутатът от Демократичната левица Никос Цукалис внесе питане в парламента, в което се настоява отговорните институции (СБИП, Министерството на финансите и финансовите прокурори) да обявят публично имената на замесените политици.

Отбелязва се, че преводите на пари в чужбина от заместник-министъра на спорта Янис Йоанидис, съпругите на бившите министри  Георгиос Алогоскуфис, Сифис Валиракис и Тодорос Русопулос, депутата от Независимите гърци Панайотис Мелас, депутатката от Нова демокрация Феврония Патринаку и др.,  са признати за законни  и са декларирани. Посочените причини са различни - покриване на семейни нужди, като например училищни такси за децата или покриване на медицински разходи. Съпругът на бившата депутатка Вивиан Бузали и съпругата на бившия министър Никос Сифунакис посочват пък бизнес дейности извън граница. Други, като евродепутатката Силвана Рапти, депутатът Акис Герондопулос, бившата председателка на Парламента Анна Псаруда-Бенаки  и др., оправдават преводите с вноски по заеми.

Има и такива, които са оправдани, защото се е сметнало, че не е необходимо да декларират преводи в чужди банки, - депутатката от Независимите гърци Елена Кундура, бившите депутати Димитрис Пиперияс, Стелиос  Мадзапетакис и Никос Корцарис.

Според други информации, има и списък с 24 имена, които са включени и в "Списъка на 32-мата". Повечето от политиците са заявили, че или са оневинени, или са обосновали действията си. Между тези 24 имена са Дора Бакояни, Георгиос Алогоскуфис, Тодорос Русопулос, Янис Йоанидис от Нова демокрация, Костас Друцас от Комунистическата партия, Сифис Валиракис, Стелиос Мадзапетакис от ПАСОК и др.

Някои от замесените в списъците политици отговориха на това като заявиха, че ще се обърнат към съда.

Евангелос Меймаракис подчерта категорично, че не е замесен и че още в понеделник ще се обърне към прокурора на ВКС, за да поиска незабавно разследване на случая. Бившият министър Михалис Ляпис е изненадан, че намесват името му в подобни списъци и още в понеделник ще заведе иска за клевета срещу хората, които са го направили.

В своя профил в туитър бившият министър Йоргос Вулгаракис избра да отговори на замесването му в скандала за пране на мръсни пари.  Той заяви, че "хвърлянето на кал срещу вентилатора трябва да престане" и че е предприел необходимите юридически мерки срещу онези, които разпространяват подобни твърдения.

Припомня се, че публикацията във в-к "Real News" се базира на жалбата от октомври 2010 г. на имотния посредник Йосиф Ливанос, който в миналото е работил съвместно с Йоанис Карузос. Карузос (който е кум на председателя на парламента Евангелос Меймаракис) е замесен заедно с двамата бивши министри в укриване на данъци и незаконно забогатяване чрез покупко-продажба на недвижими имоти през 2005-2008 г.

Категории: разследване незаконно забогатяване Меймаракис Бакояни Алогоскуфис Вулгаракис върховен касационен съд
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus