Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Разследване разкрива кой стои зад офшорните фирми

04 Април 2013 / 15:04:43  GRReporter
1843 прочитания

Известни политици и членове на международния бизнес елит крият парите си в данъчни райове под прикритието на офшорни фирми. Списъкът е резултат от най-голямото разследване за тайния свят на офшорките. То бе проведено от Международия консорциум на разследващите журналисти с участието на 160 медийни представители от 60 държави.

Целта на разследването е била да се открият действителните собственици на офшорките. Откритите 2,5 милиона тайни папки са практически най-голямият брой данни, който е достигал някога до подобна журналистическа организация.

Над 107 от офшорните фирми са се оказали собственост на гърци. Всички те имат седалища на Британските Вирджински острови в Карибско море. На островите функционират предимно под формата на пощенски кутии 500 000 офшорки. Техният брой се равнява на почти 40 на сто от всички подобни фирми в целия свят. От 1984 до днес там са били регистрирани над един милион офшорни фирми, които гарантират абсолютна анонимност на собствениците.

В същото време според статия в британското издание на списанието Vanity Fair една много голяма част от луксозните имоти в най-скъпите лондонски квартали са закупени на офшорки, чиито собственици са гърци. Става дума за изключително скъпи и модерни апартаменти, чиито прозорци вечер тъмнеят, защото никой не ги купува с цел да живее в тях.

Авторът на статията Никълъс Шахсън пише, че явлението започва още през 60-те години на 20-ти век, когато премахването на монархията в Гърция е отвела в Лондон голям брой гърци със значителни авоари. Той посочва, че гърците, както и англичаните са сред най-незабележимите собственици на офшорки, просто защото не парадират с парите или начина си на живот.

снимка: vanityfair.com

Освен 120 000 офшорки, банкови сметки и други тъмни бизнес дейности журналистическото разследване разкрива и имената на 130 000 души, които държат парите си в данъчните райове. Според списъка, който бе публикуван в британския вестник Gardian сред физическите лица фигурират също бивши и настоящи политици:

- Жан-Жак Ожие – бивш отговорник за финансите по време на предизборната кампания на президента на Франция Франсоа Оланд през 2012.

- Баяртсогт Санджагав – бивш финансов министър на Монголия. Спорд данните от разследването той е учредил офшорката Legend Plus Capital Ltd чрез сметка в швейцарска банка по времето, когато е заемал министерския пост в периода 2008 – 2012. Днес той казва, че е сгрешил с решението си да не декларира компанията и казва, че вероятно е трябвало да си помисли да подаде оставка.

- Президентът на Азербайджан и неговото семейство. Офшорните фирми, които са били учредени на имената на президента Илхан Алиев и на неговите две дъщери се контролират от най-големия строителен предприемач в страната – Хасан Годжал.

- Съпругата на руския вицепремиер Игор Шувалов, Олга Шувалова.

- Съпругът на депутат от Канада. Адвокатът Тони Мърчанд внесъл над 800 000 долара в офшорна фирма и платил банковите разходи в брой, като наредил писмената кореспонденция “да бъде ограничена до минимум”.

- Дъщерята на филипинския диктатор Мария Имелда Маркос Маноток.

- Баронесата Кармен Тисен – Борнемиса, която е петата и последна съпруга на барон Хайнрих фон Тисен – Борнемиса. Бившият модел е най-богатата колекционерка на произведения на изкуството в Испания.

- Бившата съпруга на петролния милиардер Марк Рич, Денис Рич. Наскоро той имаше съдебни перипетии, свързани с бизнес дейността му в САЩ.

- Милионерът и сътрудник на убития наскоро руски олигарх Борис Березовски, Скот Янг. Той се намира в затвора, след като бе осъден за укриване на имущество на бившата му съпруга.

- Гръцкият корабен магнат Ахилеас Калакис, който се намира в затвора, защото е използвал данни на фиктивни негови компании, разположени на Британските Вирджински острови, за да вземе кредити в размер на 750 милиона лири от британски и ирландски банки.

Категории: Компании офшорки Британски Вирджински острови Международен консорциум на разследващите журналисти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus