Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Разплитането на политическия възел продължава и днес

14 Май 2012 / 10:05:58  GRReporter
1017 прочитания

В 19:30 часа в понеделник президентът на републиката Карлос Папуляс отново ще покани лидерите на ПАСОК, Нова Демокрация, Демократичната левица и СИРИЗА на среща в усилията да се създаде коалиционен кабинет. Евангелос Венизелос, Андоснис Самарас и Фотис Кувелис приеха поканата и ще седнат отново заедно на маса под надзора на президента, за да вземат крайно решение дали ще може да сформира правителство или Гърция отива отново на избори. Алексис Ципрас отказа да се яви на срещата. По този начин той иска да покаже, че няма да смени позицията си и няма да подкрепи силите, които искат да запазят помощта за Гърция според договора за финансова помощ.

Първият кръг от контакти в неделя завърши без успех. В момента политическите лидери правят последен опит да предотвратят свикването на повторни парламентарни избори. Основният проблем се върти около СИРИЗА, която е втора по сила партия след Нова Демокрация. Нито една от политическите сили обаче няма достатъчно гласове, за да сформира правителство на мнозинството. Крайната левица се обявява като про-европейска, но против Меморандума за финансова помощ. Местни и чуждестранни анализатори са категорични, че не може и агнето да е цяло, и вълкът да е сит. С други думи те смятат, че ако Гърция се откаже от задълженията си от Меморандума, ще трябва да излезе от еврозоната – резултат реципрочен на “про-европейската” политика, която СИРИЗА се опитва да промотира.

Социалистите от ПАСОК и Демократичната левица са готови да подкрепят правителство с Нова Демокрация, ако СИРИЗА също се включи в управлението. Те смятат, че щом крайно лявата партия е втора по популярност, трябва да поема полагащите й се задължения в ръководството на страната. В СИРИЗА от своя страна вече знаят, че имат по-добри карти от останалите политически сили. Те настояват или да се направят повторни избори, в които ще спечелят с най-много гласове както сочат социологическите проучвания, или да станат главна опозиция на коалиционното правителство и по-късно да оберат плодовете на недоволството на гръцкия народ от строгите икономически мерки.

Очаквайте продължение.

Категории: Политика Кувелис Ципрас СИРИЗА Венизелос Самарас правителство Гърция провал
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus