Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Разкрития за новите терористични организации в Гърция

22 Март 2010 / 16:03:29  GRReporter
1759 прочитания

Ламброс Фундас си е взимал отпуска във всички дни, когато са отбелязани бомбени атаки от новото поколение терористи! Той е членувал в терористичната организация „Революционна борба”, но от декември 2008 г. е действал заедно с друга организация наречена „Секта на революционерите”, която е създадена след разцепването на „Революционна борба”. Фундас е получавал писма от четирима анархисти, в които се говори за нуждата от нови терористични атаки.

Фундас преди няколко седмици беше застрелян от полицаи при опит да октрадне автомобил в кв. Дафни в Атина. Когато полицаите от патрулката дали заповед на крадците да излезнат от автомобила, те извадили пистолети и започнали да стрелят. Тогава Фундас беше ранен смъртносно, а в раницата му беше открито взривно вещество.

В къщата на 35-годишния биолог Фундас са открити и „досиета” на анархисти с коментари от самия него за техните дейности. Освен това полицаите са открили и план на всички камери в Атина заедно с района, който покриват и района, който остава извън обсега им. Това са част от уликите срещу Ламброс Фундас, които е събрала Антитерористичната служба.

Ламброс Фундас в 80%-90% от дните, когато е имало въоръжени атаки или са откраднати коли, с които са извършени тези атаки, е взимал отпуска от работното си място. Според свидетелства на негови близки, когато са били откраднати взривни вещества от Просилио Фокида през 2003 г., не са знаели къде се намира Фундас. Според полицаи на високи постове, „новите терористични организации, които се появиха след убийството на 16-годишния ученик Алексис Григоропулос през декември 2008 г., се състоят от 2-3 души в ядрото си и други 15-ина, за които полицията има информация, но в момента те са изчезнали”, се казва в статия на вестник Вима.

В същото време три бомби избухнаха през последните дни в Атина – пред Дирекцията за обслужване на чужденци и пред офисите на крайно-дясната партия „Хриси авги”. Третата бомба избуха пред дома на член на Гръко-пакистанското дружество и е била поставена в тенджера, което предполага, че може би е дело на „Конспирация на огнените ядра”, защото те организират атаките си по този начин, казва вестник Етнос.

Независимо от това кои са организациите, бомбените атаки през последните дни предизвикват силно неспокойствие у властите, които не изключват те да са свързани с убийството и последвалите разкрития за Ламброс Фундас. В центъра на вниманието й е и хижа в крайморската област Пилио, която е собственост на родителите на момиче, което се движи в средите на анархистите. Според версията на спец-полицаите някои от сбирките, на които са набелязвани цели на атаките са правени в тази хижа. Все още полицаите търсят вероятна явка, където може би има още улики и оръжие.

 

 

 

Категории: АктуалноКриминална хроника терористични организации
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus