Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Разкол в гръцкото разузнаване

08 Август 2014 / 13:08:43  GRReporter
1060 прочитания

Въпросът дали 1 300 - те служители на Гръцката служба за контраразузнаване трябва да останат извън системата за оценяване на служителите в държавния сектор предизвика конфликт в правителствената коалиция и тиха война в самата служба. С един изненадващ ход министърът на обществения ред и защита на гражданите Василис Кикиляс поиска оттеглянето на наредбата, която бе поискал да бъде предложена за гласуване няколко дни по-рано. Решението му служителите в разузнавателната служба да бъдат оценени като всички останали държавни служители предизвика гневни реакции от страна на представители на по-малкия партньор в управляващата коалиция ПАСОК.

Според източници министърът взел решението си след разговор с директора на Службата за контраразузнаване Теодорос Дравилас, който изразил недоволството си и допълнил, че дори не е запознат с въпроса, както пише гръцкото издание То вима. Последното решение на Кикиляс било аргументирано с факта, че „в Гръцката служба за разузнаване не е наличен списък на задълженията, какъвто имат други държавни институции и затова не е оправдано изключването им от системата за оценяване на тяхната работа”.

Заслужава да се отбележи, че конкретните служители не са претърпели никакво орязване на заплатите за разлика от останалите държавни служители. Източници твърдят, че решението те да не бъдат включени в системата за оценяване е било взето след като Федерацията на служителите в Националната служба за информация изпратила писмо о премиера Андонис Самарас. В него синдикалистите описали службата като „специфична” и поискали да бъде въведена специална система за оценяване за нейните служители. В резултат, в предложената за гласуване поправка се посочва, че предстои издаването на президентски указ, който ще определи процедурата за оценяване на работата на разузнавачите „според спецификата и нуждите на службата”.

Според синдикалистите „преди кризата военните и полицаите получиха няколко последователни увеличения на заплатите си. Последният път, когато членове на Службата за разузнаване получиха увеличение бе чрез надбавка за „висока отговорност” при опита за подобрение на дейността след залавянето на Абдулах Йоджалан в Кения в началото на 1999. 60 на сто от служителите на Националната служба за информация получават заплати от около 1 000 евро, а най-високата заплата достига до 1 500 евро и е сред служителите с 37-годишен стаж”.

Източници посочват, че промяната в министерското решение след намесата на директора на службата е свързана с изборите в синдикалната организация на служителите. Според тази теория „невключването на служителите от тайните служби в системата за оценяване на държавните служители ще даде тласък на синдикалистите от ПАСОК, които бяха провели и протест с това искане”.

Така или иначе всички признават, че намесата на синдикалистите бе тази, която спаси гръцките „Джеймс Бонд”-ове от бюджетните съкращения през изминалите три години. Все още не е ясно какво ще бъде крайното решение за тяхното оценяване, но е факт зачестяването на оплакванията за нова война на партийни интереси около гръцкото разузнаване. 

Категории: Политика Гръцка служба за разузнаване синдикалисти бюджетни съкращения система за оценяване на държавните служители
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus