Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Разкол в ПАСОК

07 Март 2010 / 13:03:28  GRReporter
1037 прочитания

Новите рестриктивни мерки за възстановяване на икономическата стабилност взривиха не само обществените, но и политическите кръгове в Гърция. Докато синдикатите и радикалната лява опозиция протестираха пред парламента, вътре в него се проведе последната дискусия върху приемането на проектозакона „Защита на националната икономика – извънредни мерки за усвояване на финансовата криза”. Икономическата криза в страната преобърна всички познати правила в политиката и превърна в съмишленици членовете две коренно различни партии – крайно дясната партия ЛАОС и управляващата социалистическа партия ПАСОК.

Дискусията свързана с приемането на новите мерки в парламента се разрасна в словесен двубой между членовете на управляващата партия, след като заместник-министъра на финансите Филипос Сахианидис заяви: „Когато отвиваш да заемеш пари, нямаш възможност сам да определяш правилата на кредитиране.” Това изявление на заместник-министърът дойде в подкрепа на увеличаването на ДДС с два пункта и съкращаването на разходите в държавния сектор. Мерки,  които трябва да покажат на външните пазари, че Гърция има воля за справяне с финансовата криза и не разчита само на помощи от Европейския съюз.

Лидерът на парламентарната група на ПАСОК Христос Папуцис от своя страна нападна с остри думи заместник-министъра Филипос Сахианидис и дори го попита иронично: „Вие знаете ли въобще на кое правителство сте заместник-министър на финансите?” Запознати твърдят, че след приключване на словестната престрлката в парламента, Сахианидис внесъл оставката си в кабинета на министър-председателя Георгиос Папандреу. Тя не била приета. Андонис Георгиадис представител на крайно дясната парламентарна група на ЛАОС подкрепи заместник-министъра в дебата и осъди строго поведението на Христос Папуцис.

Папуцис продължи с острите критики срещу икономическата политика на социалистическото правителство. Той каза, че социалистите-управници водят дясно-центристка политика и ги обвини в некомпетентност. "Ако въведем тези мерки, ще загубим душите си като народ и като политическо движение," заяви драматично Христос Папуцис. Той не пропусна да стрелне обвинения и срещу министъра на финансите Георгиос Папаконстантину и министъра на икономиката и развитието Лука Кацели. Според него двамата министри не са предвидили никакви мерки за засилване на производителността и икономическия растеж и така резултатът от водената до сега икономическа политика ще е по-дълбока рецесия и обедняване.

Много икономически специалисти споделят мнението на шефа на парламентарната група на ПАСОК, че гръцкото правителство трябва да предприеме незабавни мерки за възстановяване на производителността в страната. Специалистите коментират, че приемането на втория пакет от рестриктивни икономически мерки ще доведе до свиване вътрешната икономика и ако правителството не е готово с план за финансиране на нови проекти, икономическата агония в страната ще се проточи с години. По този повод все по-силни стават слуховете, че правителството обсъжда възможността за назначаване на една обединяваща фигура, която да координира на четирите най-важни министерства (на икономиката, финансите, инфраструктурата и околната среда). Неговата задача ще е да следи и синхронизира  дейността на тези министерства в областта на развитието на производителността. Спряганото до момента име за тази длъжност е бившия заместник-председател на Европейската централна банка Лука Пападиму. Запознати твърдят, че Пападиму не е позитивно настроен към тази кандидатура, но до момента няма официално изявление.

Категории: ПолитикаИкономикаРецесия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus