Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Разкол, насилие и прокурорска намеса в “Гръцки стоманолеярни” АД

20 Юли 2012 / 19:07:42  GRReporter
1327 прочитания

Обвинения за незаконно насилие и нарушение на съдебно решение бе издадено на шестима работници от “Гръцки стоманолеярни” АД, които участваха в блокадата на главния ход на завода. Те са попречили на техни колеги да се върнат на работните си места, след като закриването на завода бе отменено с намесата на премиера Андонис Самарас. Министър председателят на Гърция заяви че правото на труд е суверенно демократично право и никой не може да застане на пътя на желаещите да се върнат на служба.

Прокуратурата в Атина определи продължаващата деветмесечна стачка, като незаконна и с помощта на полицията в ранните часове в петък заводът отвори врати за служители. Служителите на “Гръцки стоманолеярни” АД са общо 140 души, от които 65 се върнаха на работните си места и изпълняват ремонтни дейности и почистване на съоръженията. В същото време пред завода протестните действия продължават, като в помощ на стачниците са се събрали членове на други крайно леви партии и сдружения като Андарсия и движението “Не плащам!”.

Опозиционната политическа сила СИРИЗА също се обявява срещу решението на правителството да обяви стачката за незаконна и поддържа протеста. Старшият член на крайната левица Панайотис Лафазанис, който с още четири свои колеги отиде на протеста пред “Гръцки стоманолеярни” АД, обяви: “Съпричастие към стачкуващите! Работодателският и правителственият терор няма да мине!”

Правителственият говорител Симос Кедикоглу заяви, че са били подадени над 100 молби за защита на правото на работа от служители на завода. След обявяването на стачката за незаконна, служителите бяха затруднени да стигнат до работните си места поради стачната блокада на главния ход на завод. Стачниците са главно членове на ПАМЕ - синдикалния съюз на Гръцката комунистическа партия. Стигнало се е до ръкопашни схватки между протестиращите и стачкоизменници, както ги наричат активистите на ПАМЕ. Досега няма сериозни жертви до момента.

Между сблъсъците с протестиращите е попаднал и изпълнителният директор на завода Анастасиос Стергиу, който се е опитал да влезе в двора на сградата сутринта. Той е бил нападнат от 10 участници в блокадата. Според неговите свидетелства, той е бил ударен с моторна каска от главата и има контузии по тялото.

Изпълнителният секретарят на ПАМЕ представи своята гледна точка с изявлението: “От рано сутринта представителите на реда на трипартийното управление се захванаха да потушат героичната борба на работниците в завода за стомана, като арестуваха някои от пазачите на стачниците. Приканваме работещите и синдикалистите да се явят пред завода в борбата”.

Лидерът на лявоцентристката Демократична Левица Фотис Кувелис, който поддържа правителството на Андонис Самарас заяви, че ситуацията в завода в Аспропиргос е излязла извън контрол. “Министерството на заетостта и социалната защита трябва да спомогне за разрешаването на проблемите между завода и работниците, за да не продължи вътрешния конфликт. Присъствието на специалните полицейски части за борба с гражданските размирици (МАТ) също захранва допълнително напрежението. Проблемите на гръцката икономика изискват широк консенсус и разбирателство. Трябва да се намери решение”, настоява Кувелис.

След деветмесечна стачка на работниците, които отказаха да приемат намаляването на заплатите и работните часове, управлението на завода обяви, че не може да издържа финансово недействуващото предприятие. След като правителството взе решение да се направи всичко възможно, за да не се затвори завода, управлението на “Гръцки стоманолеярни” АД се ангажира, че няма да пристъпи към масови уволнения. Напрежението пред вратите на завода не стихва. Там са се събрали около 500 души – служители, безработни от други сектори и синдикалисти, които в петък следобед блокираха за около час националния път Атина-Коринт. Протестът затрудни сериозно изходът на столичани за уикенда и причини задръстване преди началото на летните почивки.

Категории: ПолитикаОбществоКомпании Аспропиргос Гръцки стоманолеярни стачка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus