Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Разхищенията във фондациите с протекцията на Георгиос Папандреу

19 Февруари 2014 / 11:02:48  GRReporter
1838 прочитания

По заповед на прокуратурата икономическата полиция започна проверки в 6 000 неправителствени организации с цел да установи как са оползотворили милионите евро, които са получили под формата на финансиране от гръцката държава. Проверките засягат най-вече организациите, които са получили големи парични суми – над 5 милиона евро в периода след 2000-та година. Според вестник Катимерини проверките започнали още преди година и половина по нареждане на тогавашния външен министър Димитрис Аврамопулос. Те засягат периода 2000 – 2010, когато около 176 неправителствени организации за получили финансиране в размер на 70 милиона евро от министерството на външните работи и други държавни институции.

В два случая резултатите от разследването вече са предадени на съдебните власти. Става дума за организациите „Киклос тис Патму” („Кръгът на Патмос”) и станалата скандално известна за финансирането на обвинения за извършване на геноцид и престъпления срещу човечеството бивш президент на босненските сърби Радован Караджич организация „Международен център за деминиране”.

Срещу 14 членове на организацията „Кръгът на Патмос” вече са предявени обвинения в степен углавно престъпление. Предмет на дейността на организацията бил засилването на връзката между религиозното чувство и екологията. За целите си организацията провеждала конгреси и симпозиуми в кораби по Дунав, в Каспийско море и в други региони.  За целите си организацията е получила финансиране в размер на 9,5 милиона евро от различни източници – министерството на външните работи, държавния тотализатор ОПАП и други. Разследването показа, че те не са били използвани по предназначение, а за лична облага на някои от членовете.

Съдебното разследване за организацията „Международен център за деминиране” е все още в начален стадий. Според източници все още не са съставени обвинителни актове срещу замесените в съмнителните й дейности. Единственият арестуван по случая е нейният председател Константинос Дзевелекос, който след показанията си пред следователя бе изпратен в предварителния арест. Паралелно с това блокираха банковите му сметки и наложиха запор върху недвижимото му имущество в Атина и Родос. Съдебните власти продължават разследването, за да разкрият вината на всички участници в измамата, струвала на държавната хазна 9 милиона евро. Много от тях са бивши и действащи дипломати.

В същото време продължават разкритията около политическите лица, които са свързани със случая. Измамите с неправителствените организации са се случили по време на мандата на Георгиос Папандреу в министерството на външните работи (2000 – 2004). Начело на службата за „Развиване на международно сътрудничество” във ведомството, която е одобрявала финансиранията на неправителствените организации е бил неговият тесен сътрудник Алекс Рондос.

Според статия във вестник То вима случаят не е нов, тъй като е станал причина за оставката на тогавашния заместник-министър на външните работи Янис Зафиропулос. На 21 януари 2002 той изпратил писмо до тогавашния премиер Костас Симитис, където описал съмненията си относно действията на Алекс Рондос във връзка с големите парични суми, които управлявал като ръководител на службата.

Авторът на статията в То вима Василис Ламбропулос представя допълнителни данни за лицата от тясното обкръжение на Радован Караджич, които са били свързани с организацията „Международен център за деминиране”. Те са резултати от разследването на международните умиротворителни сили SFOR, процедено от 2003 до 2005.

От тях става ясно, че бившият телохранител на Караджич първоначално е бил охранител на лидера на сръбската паравоенна групировка „Тигри” Желко Разнатович, по-известен с прякора си Аркан, който бе убит в Белград през 2000-та година. Съществуват данни за връзките му с гръцки бизнесмени и членове на престъпния свят, които също са били убити. След това Тесич е работил за лидера на Демократичната партия в Сърбия Драган Калинич, а по-късно се е включил в охраната на издирвания от Интерпол Радован Караджич.

Според разследването на SFOR Тесич си сътрудничил с гръцката неправителствена организация и нейния представител и отговорен за региона на Босна Панос Касторас от началото на 2001. Впоследствие той имал поредица от срещи с нейния председател Константинос Дзевелекос.

Въпреки че не се позовава на името на организацията, подалият оставка заместник-министър Зафиропулос практически е подал сигнал за скандалното финансиране. По думите му „от 1998 до 2000-та година министерството на външните работи е одобрило финансиране в размер на 3,5 милиарда драхми (9 милиона евро – б.а.) към неправителствени организации с изключително непрозрачни процедури”. В изявленията си през вестник Та неа през 2002 Зафиропулос подчертал „пълното си противоречие” с министъра Георгиос Папандреу по този въпрос.

Но тогавашният премиер Костас Симитис, който в конкретния период се намирал на посещение в София заявил, че не споделя мнението на Зафиропулос, а това на Папандреу. „Разликата е в това, че за конкретните дейности на министерството на външните работи г-н Зафиропулос е искал по-чести проверки от специалните служби, докато г-н Папандреу е бил за по-разчупени процедури”, заявил още Симитис. 

Категории: Криминална хроника финансиране неправителствени организации министерство на външните работи Георгиос Папандреу Алекс Рондос Аркан Радован Караджич
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus