Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Раздвижване около спора за името на Македония

07 Май 2013 / 11:05:21  GRReporter
958 прочитания

Въпреки непромененото становище на министър-председателя Никола Груевски Атина търси начини да се споразумее с Република Македония в опит да се улесни излизането от безизходицата по въпроса с името на страната. Именно в тези рамки трябва да се разглежда  срещата  на Димитрис Аврамопулос в сряда, 8 май с вицепремиера на правителството в Скопие Фатмир Бесими.  

Бесими, който представлява албанската партия DUI, участваща в правителството на Груевски се смята за един от умерените политици на Република Македония. Той се е срещал и в миналото с Аврамопулос, когато днешният гръцки министър на външните работи беше министър на отбраната в правителството на Лукас Пападимос. Същия пост заемаше и Бесими. Днес албанският политик се е издигнал до вицепремиер, отговарящ за европейските въпроси.

„Говорим с онези, които имат желание да се разберем” коментираха пред вестник Вима източници от дипломатическите среди срещата Бесими-Аврамопулос. Албанците подкрепят евро-атлантическата ориентация на Скопие и Атина им предлага своя опит по обществените въпроси след споразумение между предшественичката на Бесими- Теута Арифи и гръцкия вицепремиер Теодорос Пангалос. Бяха осъществени и две срещи на технократско ниво между двете страни.

Ясно е, че много европейски страни, както и Съединените щати започват да губят търпението си към Никола Груевски. Показателен е фактът, че през настоящата седмица лидерът на албанската партия DUI Али Ахмети ще посети Вашингтон. Според някои информации той ще се срещне с вицепрезидента Джо Байдън. Значението на тази среща е много голямо, защото са редки случаите, когато един американски вицепрезидент се среща с лидери на партии, а не на правителства.

Важна роля в посещението на Ахмети е изиграл според някои източници бившият посланик на САЩ в Македония, а днес заместник-министър на външните работи, отговарящ за Западните Балкани в Държавния департамент Филип Рикър. Това, което е ясно е, че има желание да се разрешат окончателно  висящите проблеми на Балканите - такива като Косово, както и с името на бившата югославска република. Целта е да се засили евроатлантическата перспектива пред района и да се осигури стабилност в един период , когато вниманието на всички е насочено към Близкия Изток. Това са и рамките, в които Атина иска да действа, както показа скорошното решение за отваряне на търговско представителство на Косово в гръцката столица.

 

Категории: Република Македония Фатмир Бесими Димитрис Аврамопулос двустранна среща
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus