Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Разделят Националната банка на Гърция на добра и лоша

01 Февруари 2014 / 12:02:10  GRReporter
1778 прочитания

Големи бизнес сделки предвижда до лятото Банка Пиреос чрез сливане , които са продиктувани от самия пазар.

Необходимостта от намаляване на оперативните разходи  и улесняване на банковото финансиране ще доведе до сливания и до по-силни формации, каза заместник- изпълнителният директор на Банка Пиреос Христодулос Антониадис.

Пазарът очаква създаването на новите формации, които ще се образуват след обединяването на силите, от навлизането на нови инвеститорски капитали и от оздравяването чрез кредитиране.Намесата на банковите групировки ще е по-активна през следващия период в рамките на едно по-динамично управление на портфолиата. Предложенията на Банката на Гърция, както и необходимостта банковата система да се концентрира върху финансирането на конкурентната част на икономиката, показват пътя. Показателно е, че управителят на Банката на Гърция Георгиос Провопулос няколкократно говори за по-силни и по-големи формации.

Антониадис, отговаряйки по време на пресконференцията в Солун на въпрос за намалените нива на ликвидността в реалната икономика, подчерта, че банките не са отказали финансиране на добри компании, които имат реални перспективи за оцеляване.

„Не сме отказвали пари на износители и иновативни предприятия, дори и в най-трудните моменти”, каза той и добави „Банките управляват депозити а не лично богатство.  В много случаи, преструктурирането на заемите  идва  неизбежно, но не можем да не проверим дали самите предприемачи, които са подали такива молби са преструктурирали своите компании, дори и своя начин на живот”.

Участието на предприемачите в корпоративното преструктуриране се очертава като важна част от процеса, отбелязват банкови мениджър , и до голяма степен определя отношението и банките.

За разлика от близкото минало, бездействието, тактика на забавяне или отказ да се участва със същите инструменти водят до втвърдяване на отношението на банките-кредитори, както се вижда в последните контакти с компании от определени сектори.

Запитан относно възможността за по-нататъшно намаляване на лихвите по кредитите, г-н Антониадис отбеляза, че това зависи от мащаба на депозитите и от стабилния климат в икономиката. Както той каза „ Гръцката икономика е възстановена, не трябва да се опитваме да се върнем към това, което оставихме зад нас, илюзиите за едно нереално богатство”.

Заместник-изпълнителният директор на банка Пиреос подчерта, че от пролетта на 2013 се забелязва ограничаване на динамиката на червените заеми и заяви, че тенденцията ще продължи и през 2014.

По-енергичното управление на забавените кредити е основна дейност на банковите групи и вече е започнала дейността на супердирекциите, които се занимават общо с дейностите по откриване, управление и преструктуриране на дълговете.

Банковата система беше натоварена с около 12 милиарда евро нови „червени” заеми през 2013, увеличавайки обема на рисковите кредити на поне 67 милиарда евро. По оценка на банките показателят на забавянията през декември е 31%, срещу 29,3%  по последните официални данни за второто тримесечие.

Банките се опитват системно да се справят с проблема, въпреки уверенията, че през последните две тримесечия новите рискови кредити са по-малко, тъй като обемът на „червените”  заеми е голям, а около 35 милиарда евро са  в „чакалнята” на закъсненията иса вече 2 месеца изостанали с плащането.

Супердирекция във всяка банка ще се заеме с управлението, потвърждаването на закъснението, преструктурирането, където е необходимо, с използване на международни практики, досега неизползвани в гръцките банки.

Туризмът

Според Христодулос Антониадис туризмът е сектор, който привлича чужди инвеститорски капитали и гръцките банки обсъждат с фондове финансирането на туристически синергии и инвестиции.

Националната банка на Гърция пристъпва към създаването на  badbank

www.imerisia.gr

Националната банка на Гърция обяви вчера създаването на нов Отдел за фирмено кредитиране със специално управление, начело на който ще е генералният директор Петрос Фуртунис. Целта е по-доброто управление на кредитите.

Новата единица ще има за цел осъществяването на резултатни програми за преструктуриране, които ще допринесат за жизнеспособността на самите компании. Както се отбелязва от страна на банката, успехът ще доведе до печалба за банката, чрез резултатно справяне с рисковите кредити.

Успоредно с това ще се ускори оздравяването и подкрепата на сектори от гръцката икономика и на гръцки компании в критичната фаза на възстановяването им.

Скеторът ще се концентрира първоначални върху средни и малки фирми и определени портфолиа на големи компании.

 

Категории: Национална банка на Гърция добра и лоша банка рискови кредити Банка Пиреос сливане
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus