Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Разцвет на “My Market” в период на рецесия

12 Юли 2013 / 18:07:28  Виктория Миндова
2440 прочитания

Икономически растеж и развитие в период на рецесия е възможен и това го доказва дейността на холдинга Метро, който управлява магазините за търговия на едро “Metro Cash & Carry” и супермаркетите "My Market" в Гърция. Маркетинг директорът на компанията Марияна Пападопулу разказа пред GRReporter каква е тайната на успеха на една фирма, която трябва да се развива и расте в страна, която е загубила 25% от БВП в последните шест години, приходите на потребителите са се стопили с една трета, а безработицата надминава 26%.

“Компанията винаги е била много внимателна в действията си. Никога не сме се впускали във внезаптни решения като повишаване с оседмдесет или сто нови търговски обекта за кратък период от време. Тази наша политика в годините преди кризата се смяташе за твърде консервативна, но днес се отплаща”, казва Пападопулу.

Тя поясни, че когато настъпи икономическата криза, холдингът не е имал никаква задлъжнялост към кредитните институции, доставчиците или държавата. Това означава, че с влошаване на икономическата ситуация в страната, корпорацията не е имала отворени сметки, който да повлекат бизнеса към фалит.

Напротив, по-голямата част от магазините и недвижимите имоти на веригата са собственост на корпорацията и стабилното й финансово състояние е дало възможност да отвори още няколко обекта в последните три години.

“Мога да кажа, че сме много добре позиционирани на пазара и икономическата криза не само не е нанесла вреди на бизнеса, но не ни пречи на развитието”, казва Пападопулу. През 2011 отворихме осем търговски обекта, през 2012 открихме други 10, а планът за тази година е да открием още шест магазина в различни крайща на страната. В момента холдингът държи в Гърция 45 търговски обекта “Metro Cash & Carry” и 56 супермаркета с лого “My Market”.

Рискът да отвориш нов магазин по време на криза е премерен, пояснява маркетоложката. Решенията се основават на сериозни маркетингови проучвания за състоянието на регионалния пазар и профила на клиентите в определен район.

“Новите магазини ни дават възможност за съберем свежи приходи. Финансово можем да си позволим да разработим нов проект, да го рекламираме и да подкрепим пускането на промоции”. 

Във всеки голям град на страната холдингът е направил поне по един магазин “Metro Cash & Carry”, от който търговците на дребно се снабдяват със стоки и материали. “Дори някои от клиентите ни да прекратят дейност, това не се отразява в оборота, защото други отварят или сменят дейността си и така намираме нови клиенти”, казва Пападопулу във връзка с търговията на едро.

При супермаркетите пазарът е по-наситен и конкуренцията е по-висока. Затова всяка верига трябва да изгради свой собствен образ в съзнанието на потребителите и да го поддържа с качеството на стоките и доброто обслужване.

“От 2011 насам сме инвестирали около три милиона евро на година в намаляване на цените. Тези промоции са извън предлаганите от фирмите-доставчици намаления”.

Пападопулу подчерта, че компаниите знаят и разбират състоянието на средностатистическия потребител и затова обръщат повече внимание на промоционалното намаление на цените. Въпреки че по-голямата част от стоките в супермаркетите са бързооборотни, компанията много по-често пуска намаления, в сравнение с периода преди кризата.

“Поддържането на балансиран растеж беше единият от факторите, които ни помогнаха да посрещнем без страх икономическата криза днес”, подчерта маркетоложката. Тя допълни, че друг фактор, който е изиграл много важна роля в стратегическото развитие на компанията е, че управлението не е заложило единствено на агресивно подбиване на цените по формулата “да спестяваме по време на криза”.

“Компанията изграждаше публичния си профил с години. Доверието на клиента се печели, не се подарява. Тук много важна роля изиграха качеството на продуктите, нивото на обслужване и вниманието към клиентите. Това не може да се придобие за една нощ. Иска се време и ти остава за зестра за по-трудни времена”.

Марияна Пападопулу подчертава, че търговията на дребно в хранителната промишленост има своите характеристики и не е засегната толкова, колкото например конфекцията или автомобилната търговия. Въпреки това, потребителите са много по-взискателни към търсения продукт и сериозно ограничени във възможностите да правят покупки, извън списъка с най-важните стоки.

Потребителите все по-рядко се спускат в спонтанни покупки. Техният бюджет е ограничен и сега повече от всякога са готови да изследват възможностите за най-добра цена. “Затова и търсенето на продукти с етикет на самия супермаркет нараства все повече”, подчертава специалистката. Компанията има разработен специален отдел, който търси малки производители от различни краища на страната. Те предлагат разнообразие на рафтовете и алтернатива за потребителя в цената.

Вече много по-често гърците са готови да се обърнат към кашкавала, сиренето, салама, луканка или друг тип хранителна или нехранителна стока, която се предлага с марката на магазина, а не с логото на голяма фирма. Цените, на които се предлагат немарковите стоки под логото на магазина, по принцип са по-ниски от същите стоки произведени от големи производители. Целта е да се предлага качество на продуктите на по-ниска от марковите стоки цена.

Тази тенденция има голям успех за веригата супермаркети My Market, която традиционно се свързва с разбирането за кварталния магазин. Компанията започва развитието си от 1976, като първите й супермаркети са били значително по-малки от сегашните установени стандарти, отличавали са се с кварталния си характер и дори не са имали място за паркинг, отбелязва Марияна Пападопулу.

Категории: ИкономикаКомпании My Market Metro cash carry Гърция търговия на дребно
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus