Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Разчистване на сметки с „отвличане“ в центъра на Атина

31 Март 2014 / 15:03:21  GRReporter
1200 прочитания

Според полицията, жертви на нападението, извършено от въоръжени и маскирани анархисти на 22 март (събота), вечерта, са албански наркотрафиканти, които през последните седмици са се опитали да разширят своята дейност на площад „Ексархия“. Според високопоставен полицейски служител, двамата албанци, „отвлечени“ малко след 22.00 ч. от площад „Ексархия“, са членове на банда, контролираща наркотрафика на същия площад, на хълма Стрефи и в други райони.

Същият източник е описал маскираните похитители като хора на възраст от 25 до 40 години, като за двама-трима от тях се смята, че са свързани с анархистите. Според него, във въпросната група са се прехвърлили хора, които изглежда са участвали във въоръженото нападение с една жертва миналия ноември на ъгъла на улиците „Темистоклеус“ и „Колети“ в Ексархия. Тогава бе убит 29-годишен албанец, разследван в миналото за наркотрафик. Случаят се разследва от Отдел „Убийства“ на полицията.

Снимка: http://gkdata.gr

«Почти сме сигурни, че жертвите са членове на албанска групировка, които през последните 20 дни са се пробвали да продават „защита“ на заведения, намиращи се на площад „Ексархия“. Целта на маскираните нападатели е била да ги сплашат, изпращайки посланието, че следващия път ще използват оръжието си», заяви пред вестник „Катимерини“ висш полицейски служител.

Анархистите

Полицията вече изглежда е наясно със самоличността на някои от всички общо 15 – 20 души, участвали в нападението миналата събота. По-конкретно за инициатор и координатор се смята стар участник в анархичното движение, който изглежда днес играе главна роля в заведение, посещавано от анархисти на площад „Ексархия“. След обиск в дома му, извършен през януари, той качил в интернет писмо, чрез което оправдава притежаването на незаконно оръжие с факта, че «е нарочен от мафиите в Ексархия, занимаващи се с наркотрафик».

Според полицейски източници, като участници в нападението са разпознати още 2 - 3 души от анархичните среди, чиито домове са били претърсени след изчезването на Христодулос Ксирос.

Снимка: http://www.kathimerini.gr

От свидетелски показания, с които разполагат полицаите, става ясно, че повечето от извършителите са били маскирани и са носели каски. Трима или четирима души са били въоръжени с пистолети (или ловни карабини, според друга версия). Нападението е било извършено малко след 22.00 ч. и е продължило около 15 минути. Нападателите са стигнали до площада по улица „Темистоклеус“ и са се оттеглили по същата улица. «В деня на нападението смятаните за извършители не са отишли в заведението, където обикновено се събират, за да не можем да проследим действията им», заяви пред вестник „Катимерини“ офицер от Гръцка полиция.

«Политическа акция»

Нека припомним, че в Athens Indymedia бе качен един текст, свързан със събитията от събота, в който нападението е определено като «политическа акция»: «Другари  анархисти, извършихме една политическа акция с пределно ясно послание и насочено към множество адресати. От тук нататък няма да бъде толерирано враждебно отношение срещу жителите на района, политически активните граждани и техните обичайно посещавани места. Нямаме намерение да оставим историческия район Ексархия да се превърне в играчка на всякакви банди и групировки».

Офицери от полицията все пак оставят открита възможността събитията от миналата събота да са свързани с опита за създаване на безредици в затворите на страната. Както обясняват те, «има вероятност зад случая с “отвличането” да се крие противопоставяне между гръцки анархисти и албанци, действащи в района на Ексархия, по повод отказа на последните да участват в опитите за подбуждане към бунтове в затворите». Освен това Гръцката полиция свързва с последните събития в затворите на страната и опита за бомбен атентат (с 8,5 килограма амониев нитрат) в данъчната служба в Коридалос миналия понеделник сутринта.

 

 

 

Категории: отвличане албанци наркотрафик анархисти Ексархия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus