Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Разбиха международна мрежа за трафик на хора

26 Юли 2013 / 18:07:04  GRReporter
1312 прочитания

Гръцката полиция залови 18 души в рамките на операция по разбиването на международна престъпна мрежа за трафик на хора. По време на акцията бяха освободени 20 жертви на трафикантите – 14 жени и 6 мъже.

Според представителя на полицията шестнадесетте от задържаните са обвинени за участие в престъпната мрежа, а другите двама – за други провинения. По същия случай са обвинени още 19 души в Гърция и чужбина.

От разследването стана ясно, че най-късно в средата на 2011обвиняемите са създали групата или са се включили в структурирана междуранорна престъпна мрежа, която е пренасяла незаконно граждани на Доминиканската република в европейски страни.Крайната дестинация била Испания, след като ги прокарвали транзитно през Турция и Гърция. Целта на трафикантите била да използват хората като пласьори на наркотици и работници в сексуалната индустрия.

Членовете на мрежата фалшифицирали испански паспорти и лични карти, за да улеснят пребиваването на своите жертви. Те намерили и различни начини, по които да узаконяват приходите от тази своя дейност.

Схемата на действие била следната: Някои от членовете на мрежата намирали доминиканци в тежко финансово състояние и им обещавали, че ще им намерят законна и добре платена работа и добри условия на живот. Така ги убеждавали да емигрират в Испания, където им казвали, че ще успеят да се интегрират много бързо, след като говорят на същия език.

Всеки от кандидат-емигрантите плащал сума в размер на 5 000 – 6 000 евро, която в повечето случаи вземал на заем от близки и приятели.

Първата им спирка била в Истанбул, където членове на мрежата вземали техните паспорти, като изтривали от тях входния печат, поставен от турските власти. След това ги изпращали в Гърция. За времето, в което прекарвали в Истанбул, доминиканците трябвало да плащат между 40 – 100 евро на ден за своя престой. Които от тях нямали необходимите суми били принуждавани да проституират или да пренасят наркотици по време на незаконното си влизане в Гърция.

След това те били транспортирани в Пирея, където ги настанявали в апартаменти, които наемали. В случаите, когато някой от доминиканците бивал заловен и задържан за незаконно влизане в Гърция, членове на мрежата се свързвали с него и го съветвали да поиска политическо убежище.

Трафикантите подсигурявали на жертвите си фалшиви испански паспорти или лични карти, за които искали огромни суми. Те били изплащани от близките на жертвите с банкови преводи или компании за пренос на пари от Доминиканската република, когато ставало дума за жени, те били принуждавани да проституират в тайни публични домове.

След това изпращали жертвите си със самолет в Испания, като изписаната на билетите крайна дестинация била Доминиканската република с цел да бъдат заловени властите на летищата. Жертвите били принудени да плащат огромни суми както за престоя си в Гърция, така и за самолетните билети.

В Испания те били принуждавани да проституират в публични домове, които били под контрола на трафикантите.

Според полицията членовете на мрежата са успели да пренесат в Испания и Италия стотици хора, от които са измъкнали поне 535 000 евро.

Мрежата бе разбира след мащабна акция на гръцката полиция със сътрудничеството на Europol и американските власти и с кодово наименование “Акропол”. Тя обхвана почти цяла Гърция – област Атика, Кавала, област Магнисия, областта на Коринт и Ласити в Крит. Преди операцията бе проведено разследване в продължение на месеци, по време на което Отделът за трафик на хора към Полицейското управление в Атика си сътрудничеше тясно с испанските власти чрез Europol и на ниво информация и обмяна на данни.

Срещу задържаните бяха предявени обвинения за съставяне и участие в престъпна организация, трафик на хора, нарушаване на законодателството за чуждестранните граждани и узаконяване на доходи от престъпни дейности в степен углавни престъпления.  

Категории: Криминална хроника международна мрежа за трафик на хора полиция Europol
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus