Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Расизъм и нацистки поздрав на видео от проява на „Златна зора“

25 Февруари 2014 / 14:02:37  GRReporter
872 прочитания

Преди два дни телевизионните камери заснеха депутата Михалис Арванитис да използва нацисткия поздрав при представянето на кандидата на „Златна зора“ за Префектура Крит и настоящ полицай Георгиос Спиропурос. Депутатът от област Ахаия по-късно се опита да промени оставеното впечатление, като обясни, че поздравът не е бил нацистки, а вдигане на ръка към ... божественото.

Полицаят Георгиос Спиропулос

В опит да оправдае нацисткия си поздрав в Ираклио, Арванитис изнесе цяло представление в парламента.

«Този поздрав е вдигане на ръка в знак на почест и победа (...) Както когато кандидати за държавни постове, адвокати, или военни, се заклеват с вдигната нагоре ръка. Защо се прави този жест? Това е вдигане на ръката към Божественото», заяви той.

Документът

Същевременно на бял свят излезе нов видео-документ, в който са записани екзалтирани и изпаднали в расистки делириум членове на „Златна зора“ от местната организация в Никея. Кадрите са открити от криминалните лаборатории на Гръцка полиция и са заснети на мобилен телефон, собственост на задържан член на „Златна зора“. Главната роля се изпълнява от Щурмовата бригада на Никеа, излязла за нощна „активистка“ дейност, според източници в Солун.

Под наставленията на доверено лице на Йоргос Пателис, ръководител на местната организация в Никеа, златнозорци крещят расистки лозунги, предизвикващи шок. «Виждате ли ги тези – наричат ги албанци. Ще ушия дрехите си от кожите им. Ще боядисаме къщите си с кръвта им», крещят членовете на „Златна зора“ със запалени факли  и димки в ръце и изпаднали в екстаз. Видеото изглежда е свалено от мобилния телефон на обвиняемия Йоанис Казандзоглу, а според източници, се вижда, че нарежданията се дават от Георгиос-Христос Цаканикас.

И докато тези картини предизвикват отвращение, преди два дни полицай Георгиос Спиропулос, кандидат за Префектура Крит, ръкопляска на нацисткия поздрав на Михалис Арванитис. При това полицаят заяви в своята реч: «В някоя безлунна нощ един сив кораб, с 800 литра гориво, ще се понесе по вълните и ще се срещнем с тези, които искат да замърсят нашите морета», с ясен намек за имигрантския поток към страната.

Вчера ръководството на Гръцка полиция разпореди административна проверка за полицай Спиропулос, който служи в Полицейския участък в Кератеа и бе част от охраната на депутата Михалис Арванитис. Източници от министерството подчертават, че става дума за въпрос от морално естество и проверката се извършва с цел да се установи дали полицаят не е участвал в случаи на проява на нетолерантност и поощряване на престъпността.

Стрелба срещу грузинец в Никеа

Същевременно снощи към 21.30 ч. в района на Никеа неизвестни извършители са открили стрелба с огнестрелно оръжие срещу мъж от грузински произход. Инцидентът е станал на кръстовището на улиците „Кантакузину“ и „Белояни“, а изстрелите предизвикали паника сред жителите на района, които изскочили изплашени на балконите си, за да видят какво става. Видели мъжа да се свлича на пътя целият в кръв, и веднага уведомили властите. Според първоначалната информация чуждестранният гражданин е на 47 години, ранен е тежко и е закаран в Държавната болница в Никеа в критично състояние.

 

 

Категории: Златна зора нацистки поздрав расистки лозунги видео документ Гръцка полиция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus