Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Расистки делириум и в затвора в Коридалос

26 Август 2014 / 14:08:30  GRReporter
1019 прочитания

Затворничките от женското крило на затвора в Коридалос сигнализират за «расистко и вулгарно» поведение от страна на задържаните там депутати от „Златна зора“.

В открито писмо, подписано от «Комитета за борба в женските затвори», затворничките реагират срещу преместването на около 100 жени на втория етаж на затвора, за да може на първия етаж да бъдат настанени шестимата депутати от „Златна зора“ без да загубят привилегиите си, както се посочва в писмото.

«За пример ще посочим това, че неонацистите поискаха да им сервират храната само гъркини затворнички, а не емигрантки, тъй като вероятно ги смятат за по-низши същества», посочват в писмото си затворничките. «Дворът ще остане в ръцете на златнозорци, а ние ще трябва да се разхождаме в стария двор, преминавайки през кухнята и други общи помещения. Също така, понеже има зрителен контакт с неонацистите, ще бъдем изложени на техните сексистки и обидни коментари, тъй като поведението им си остава расистко и вулгарно», се подчертава в писмото.

В затвора в Коридалос все още са настанявани жените, които очакват своите дела, повечето от осъдените са прехвърлени в други затвори, главно в Елеонас, община Тива.

Както посочват жените, преместването им е планирано за събота и за да го предотвратят те са готови да започнат протестни действия, включително и гладна стачка. «Крилото на златнозорци първоначално беше предназначено за нас, жените затворнички, сега обаче искат да ни натъпчат като сардели на един етаж, за да не изгубят привилегиите си неонацистите. С други думи, на два етажа с един и същи капацитет, искат на единия да съберат 100 затворнички буквално една върху друга, а на другия етаж ще останат 6 депутати на „Златна зора“. И докато искат да ни наблъскат на горния етаж, министерството е напълно безразлично към съдбата на нашите съкилийнички инвалиди, които няма да могат да се качват и слизат по стълбите, за да получат медицинската помощ, от която се нуждаят. Едновременно с това, за да намалят броя ни и да успеят да ни натикат на етажа, се извършват десетки прехвърляния в затвора в Тива», обясняват жените и завършват:

«Ако министерството на правосъдието смята, че ще стоим със скръстени ръце и ще гледаме безучастно как се нарушават правата ни едно след друго, дълбоко се лъже. Няма да бъдем пасивни зрители на несправедливостта, нито ще оставим без отговор предизвикателствата на министерството и златнозорци. Това съобщение е първата ни форма на протест. Призоваваме компетентните органи да поемат своите отговорности, защото ние няма да предадем без бой нашето достойнство и нашите права...».

Преместването на затворничките бе потвърдено от министерството на правосъдието, висши негови представители обаче твърдят, че условията ще бъдат много по-добри. «Две стари крила са в процес на събаряне, тъй като 10-те декара, принадлежали на затвора, ще бъдат предоставени на община Коридалос», заяви пред вестник „Етнос“ високопоставен служител в министерството. «Двете крила, обновени неотдавна, ще приютят затворничките, някои от които трябва да бъдат преместени в затвора в Елеонас. Депутатите от „Златна зора“ ще се намират на друг етаж, от съображения за сигурност, а затворничките няма да имат никакъв контакт с тях, тъй като са предвидени отделен двор и отделни пространства, именно с цел да се избегне какъвто и да било проблем», отбелязва същият висш служител.

 

 

 

Категории: затвор в Коридалос затворнички отворено писмо депутати Златна зора
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus