Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Работниците в корабостроителница Скараманга настояват за преговори с държавата

20 Януари 2010 / 00:01:45  GRReporter
1845 прочитания

Работещите в корабостроителница Скараманга няма да се поколебаят да излезнат на улиците в знак на протест срещу преминаването на фирмата в ръцете на Abu Dabi Mar чрез процедури, които те характеризират като непрозрачни. Те поискаха среща с компетентните министри – с г-жа Лука Кацели – министър на морския флот и икономиката, с г-н Евангелос Венизелос - министър на отбраната и с г-н Теодорос Пангалос.

Немската фирма ThyssenKrupp е собственичка на корабостроителницата от осем години, в началото на които у работещите е съществувала надеждата, че техническите и мениджърски познания на фирмата ще помогнат за развитието на нови проекти и на вече съществуващите дейности. С огорчение представителите на работещите в корабостроителницата разказват, че ThyssenKrupp не само не е проявила никаква инициатива, но е занемарила и вече съществуващите дейности на корабостроителницата, освен производството на системите за въоръжаване.

Според председателя на гръцката синдикална организация Янис Панагопулос германците са успели да измамят гръцката държава с поемането на голяма поръчка за конструкцията на подводници. Те са получили предплата за това, а не са предли нито една от споразумените подводници, заявиха присъстващите на срещата, които организираха синдикалните организации в сградата на ГСЕЕ.

„Говорим за една голяма корабостроителница, но гръцката държава е виновна до известна степен за съсипването й. Трябваше да се развият търговски дейности, да се развие технологията, да се отвори работа” заяви г-н Панагопулос, задавайки риторичния въпрос за ролята на държавата, от която се очаква да заеме позиция и да излезе с решение.

„Работещите имат план и мнение за спасението на корабостроителницата – как да се развие самата тя, но и да помогне за развитието на местността, също и да се отворят нови работни места” допълни председателят на синдикатите, който заключи, че корабостроителницата има бъдеще, но е необходимо ясно планиране на дейностите и поемане на контролната роля от държавата.

„Скараманга е един гигант, в който не работи никой и това е жалко, а 160 души от десет месеца остават с неизплатени заплати” заяви Василис Каракициос председател на синдиката на работещите в корабостроителницата. Министърът на отбраната Елевтериос Венизелос е казал, че държавата може да спаси положението, но е необходимо взимането на решения, отбеляза г-н Каракициос.

Това, което знаем е, че ако се прехвърли корабостроителницата на Abu Dabi още 250 души ще останат без работа, изказа страховете на работещите в Скараманга г-н Янис Стефанопулос председател на организацията на работещите в корабостроителницата.

 

 

Категории: АктуалноКомпании корабостроителница Скараманга
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus