Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пускат европейски пари за разширяване на газопроводната мрежа на Балканите

07 Март 2010 / 18:03:17  GRReporter
843 прочитания

43 нови програми одобри Европейският съюз за подобряване и изграждане на трансграничната газопроводна и електропроводна инфраструктура в Европа. Дванайсет от проектите са свързани с изграждането на мрежа за предаване на електроенергия, с бюджет около 910 милиона евро. Други 1,39 милиарда евро са предвидени за 31 проекта за изграждането на нова модерна мрежа от газопроводи, една част от които засягат проекти на Балканите. В следващите осемнайсет месеца ще бъдат разпределени над 2,3 милиарда евро инвестиции, които ще дадат нов тласък на одобрените програми.

Финансиране ще получат проектите за изграждане на допълнителен газопровод Гърция-България и България-Румъния. Субсидия се предвижда и за гръцко-турско-италианския проект Посейдон, който ще транспортира природен газ от Каспийско море и Близкия изток към Европа през Турция. Финансирането ще се извърши в рамката на Европейската програма за развитие и има за основни цели да осигури енергийна независимост икономически подем в ЕС. Одобрените програми са проекти, при  които риска от закъснение на изпълнение на проекта е висок. Европейските субсидии са предвидени да финансират до 50% от стойността на повечето програми, чрез което  се очаква да бъдат мобилизирани над 22 милиарда евро частни инвестиции в областта на енергетиката.

„Тези инвестиции ще помогнат на увеличаването на заетостта и ще осигурят оцеляването на много малки и средни предприятия в сектора на строителството,” казаха представителите на Европейската комисия. С новите проекти ще се направи диверсификация на  риска и ще се намали отрицателния ефект от евентуален проблем при доставката на природен газ от един източник. „Взехме си поука от последната газова криза, която стана и основна причина за нашето решение да отпуснем финансова помощ за важните енергийни проекти в Европа,” подчерта председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозо.

Категории: ИкономикаПазариПрироден газ
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus