Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пушенето да се забрани навсякъде

25 Февруари 2010 / 12:02:49  GRReporter
974 прочитания

Правителството обсъжда увеличение на цените на цигарите, както и забрана на пушенето както в местата за хранене, така и в баровете и кафетата, въпреки несъгласието на техните собственици. Законът, който важи вече седем месеца не се прилага никъде заради липсата на контрол и несериозното отношение към него.

Желание да се изкове по-строг закон, като се наблегне на информационната кампания против цигарите, изказа министърът на здравеопзването Марилиза Ксеноянакопулу. В най-скоро време новият закон ще бъде готов, обяви министърът на здравеопазването.

Г-жа Ксеноянакопулу подчерта, че законът, който бе гласуван преди седем месеца е доста проблематичен, което се е потвърдило и при срещите със социалните партньори. Празнотите в закона са свързани с противоречия и неизпипани разпоредби, а освен това не се изпълнява и необходимия контрол.

Координационната комисия против тютюнопушенето предложи запалването на цигари трябва да се забрани навсякъде. Според комисията слабото място на предишния закон са се оказали точно тези изключения на някои заведения, където пушенето се е позволявало. Освен това комисията предлага да се увеличат цените на цигарите, което ще намали тютюнопушенето сред децата, а също така ще стане и силен мотив сред пушачите да вземат решение и да спрат пушенето.

Собствениците на ресторанти и заведения отбелязаха, че глобите не бива да им се налагат на тях самите, а на техните клиенти. Освен това те поискаха настоящият закон да спре да важи за 2010 г., а през 2011 г. да влезе в сила новият закон.

Собствениците на ресторанти одобряват напълно предложението пушенето да се забрани изцяло, докато собствениците на заведения за забавление поискаха да бъдат изключени от закона. Всички са на мнение, че законът е доста проблемен що се отнася до прилагането му. Една от трудностите е издаването на разрешителни от градоустройствената служба, които са необходими за разделянето на помещенията на такива за пушачи и за непушачи.

 

 

 

Категории: Общество тютюнопушене забрана цигари барове
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus