Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Публикациите за заличаване на задължения на политически лица разтърсиха Кипър

30 Март 2013 / 16:03:25  GRReporter
1452 прочитания

След бурните реакции, които предизвикаха публикациите за заличаване на дългове на политически лица и фирми от страна на Банка Лаики и Банката на Кипър, правителственият представител Христос Стилианидис заяви, че ако това е вярно правителството ще потърси отговорност от виновните.

Според Атинската новинарска агенция сумата от заличените дългове възлиза на 6,2 милиона евро и 5,8 милиона долара. Агенцията предава, че въпросният „горещ списък”, който за първи път беше оповестен  от новинарската емисия „24 часа” с инициалите на имената вече е в ръцете на главния прокурор Петрос Клиридис, но за момента съдебната власт няма да предприеме други действия. „Правителството ще разгледа въпроса напълно прозрачно и няма да се поколебае да потърси отговорност от всички замесени” заяви Стилианидис. Той припомни вчерашното решение на  правителството за съставяне на разследваща комисия, която ще провери фактите и решенията, свързани с предоставянето, заличаването  или намаляването на кредити, или със заличаването на гаранции и предоставянето на други улеснения от кипърските банки както в страната, така и в чужбина, и доколко е имало контрол от страна на Централната банка на Кипър. Стилианидис подчерта, че президентът на страната Никос Анастасиадис се отнася с особена чувствителност към тази тема и е дал строги указания на членовете на министерския съвет да улеснят работата на комисията. От Движението на Социалдемократите призоваха всички замесени да дадат съгласието си за разследването.

Председателят на парламентарната Комисия за институциите Димитрис Силурис увери, че комисията ще разследва въпроса веднага. „Нашата комисия от известно време разследва функционирането на банковата система” заяви Силурис.

От своя страна заместник-председателят на Демократичния съюз ДИСИ Никос Турнарис заяви за радио Alpha 989, че трябва да се разследва дали наистина са били „подарени” кредити, както и че виновните трябва да  понесат и наказателна, и политическа отговорност. „Ако са били опростени кредити без сериозно оправдание, това е недопустимо” допълни той. Съюзът в свое изявление потвърди позицията си относно необходимостта от пълно и до дъно разследване на всички проблеми в банкови сектор и заяви, че ще подкрепи очакванията на народа за понасяне на отговорност, независимо за кого се отнася.

За необходимостта от разследване на всеки подобен случай се изказа и генералният секретар на Прогресивната партия на работещите хора АКЕЛ Андрос Киприану. „Ние настояваме Централната банка да внесе в парламента и в Главната прокуратура заключенията на Alvarez и Marsal за банките и за гръцките облигации” заяви Киприану  и допълни, че собственикът на Централната банка трябва да предостави списък на изтичанията от банките от 1 януари 2013 насам. „Всичко това трябва да се разследва, така че да стане ясно при какви условия са заличени кредити и отговорните трябва да се разследват от правосъдието” заяви пред радио Αlpha 989  членът на Политическото бюро на Акел Стефанос Стефану. Той добави, че всички трябва да са внимателни, защото никой не е виновен до доказване на противното.

 От страна на еколозите депутатът Георгиос Пердикис заяви, че до движението са достигнали скандални информации за дейността на бивши управители на Банка Лаики, които запазват кредитни сметки за милиони евро без да са плащали с месеци нито едно евро. Пердикис говори и за орязването на влоговете, заявявайки, че има обосновани обвинения, че гарантираните  влогове до 100 000 евро на гражданите, които имат кредити в Банка Лаики също ще бъдат орязани. „Решението на Централната банка сумата на кредита да бъде извадена не от общата сума на влоговете (преди орязването), а от гарантираните 100 000 евро е несправедливо и създава паника” допълни той и добави, че Централната банка и фирмата, ръководеща оздравяването на Банка Лаики трябва да отговорят на това.  В свое изявление еколозите осъждат категорично публично изнесените информации и характеризират като изключително низко от страна на някои ежедневно да тръбят по медиите, че трябва да има правосъдие, в същия момент когато те самите нарушават нормите му.

Междувременно от АКЕЛ характеризираха като погрешно решението на правителството да създаде тричленна комисия, която да разследва вместо следователи тези събития и настоящото положение на икономиката и банковата система в страната. Депутатът от партията Аристос Дамяну признава, че  решението не отговаря на очакванията на обществото и вероятно ще е безрезултатно.

Бившият министър на външните работи Георгиос Лиликас изрази съмнение, че правителството ще разследва  и ще потърси отговорност за днешната икономическа трагедия. В писмено изявление Лиликас подчертава, че разследващите комисии от този тип са само  димна завеса. Той призова главния прокурор да започне наказателно разследване  за причините за тежкото икономическо положение на кипърските граждани.

 

Категории: Христос Стилианидис Андрос Киприану Димитрис Силурис Кипър банкова криза заличаване на кредити
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus